Categories: KAFSHËT

Ulkonjat mbrojnë të vegjlit e tyre nga një ulkonjë e një llave tjetër rivale (Video)

Për grupet e ujqëve mbrojtja e të vegjëlve të tyre është një mision jetik për zhvillimin e sukesshëm të grupit të tyre. /InforCulture.info

Ujqit edhe pse njihen si ndër kafshët me grabitqare në planet,  edhe ata dhe të vegjlit e tyre rrezikohen nga kafshët e tjera. Zakonisht të vegjlit e një grupi ose llave ujqish sulmohet në shumicën e rasteve kur pjesa më e madhe e grupit janë në kërkim të gjahut të tyre. Në këto raste caktohen disa ulkonja të reja që kanë për detyrë të kujdesen për këlyshqit e vegjël.

Cenimi kryesor për të vegjlit e ujqëve janë arinjët dhe kafshët e tjera më të mëdha mishëngrënëse. Mirëpo ka edhe raste kur për shkak të rivalitetit, ata sulmohen edhe nga ujqit tjerë të ndonjë llave tjetër rivale.

Një rast të tillë, kur të vegjlit e një grupi ujqish sulmohen nga një ulkonjë e një grupi tjetër ujqish rival, mund ta shihni në këtë video të postuar më poshtë. Ulkonjat kujdestare e bëjnë të pamundurën për mbrojtjen e të vegjëlve të tyre, ndërsa ulkonja kundërshtare insiston të arrijë tek strofka e tyre, mirëpo pa sukses. /InforCulture.info

Video: YouTube, Nature on PBS

InFor. Culture

Recent Posts

Se Shqypnia u rrudh e vogël – poezi nga Gjergj Fishta

Kishin Hyp Nji Rreze DilliAi Shen Pjetri e Ai Shen MhilliE Po Flisnin Per i…

18 hours ago

Kur Mehdi Frashëri projektonte sistemin me 7 banka për Shqipërinë

Në vitet ’20, ka pasur debate të shumta për krijimin e bankës kombëtare që do…

18 hours ago

“Hilet e marketingut”, kjo është arsyeja pse frutat dhe perimet në supermarkete janë gjithnjë të dukshme në hyrje

Kur hyjmë në një supermarket, pothuajse gjithmonë jemi të përshëndetur nga frutat dhe perimet shumëngjyrëshe…

19 hours ago

Çfarë ishte “Taksa e Karantinës”, që u aplikua në Shqipëri për 50 vite?

Shqipëria është përballur disa herë më epidemi, kryesisht murtaje dhe kolere. E në këtë kushte,…

19 hours ago

Ushqimet që ju ndihmojnë të zbutni simptomat e alergjisë

Ekspertët thonë se simptomat e alergjisë dhe astmës mund të zbuten me anë të ushqimit:…

19 hours ago

Misteret e një shpelle afër Permetit,është banuar 5500 vjet më parë

Vendbanimi shpellor i Bënjës ka hyrë herët në historinë e arkeologjisë shqiptare, qysh më 1954…

20 hours ago