Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

Qyteti 5000 vjeçar në Kapadokia të Turqisë së sotme

“Ç’t’i besh nuk është faji im qe zotat kanë folur shqip dhe ne sot trashëgojmë gjuhen e tyre. Nefilimet (ne+te paret) ata që zbriten nga planet tjeter kane folur gjuhen arkaike shqipe dhe ne sot kemi gjuhen e tyre. Nuk jemi në zota, por kemi nderin te kuptojme gjuhen e tyre. Pikërisht ne Kapadokia te Turqisë kane jetuar Hititët apo Nefilimet. ( nga Majlinda Cami ) “

E tërë sëra e “Kronikave të Tokës” bazohet në parimin se mitologjia është hambari i kujtimeve të lashta, se Bibla duhet lexuar fjalë për fjalë si dokument historiko-shkencor, dhe se qytetërimet e lashta ishin produkt i njohurive të sjella në Tokë nga Nefilimët – ata që Ranë dhe Anunnakit – të ardhurit nga Qielli në Tokë. (Planeti i 12-te, Zecharia Sitchin )

Nga këto që u thanë më lartë , duhet të arrijmë në  një përfundim ( jo të fundit ) se ne jemi të parët e këtyre anëve e edhe më gjerë. Nëse greku pa fije fytyre e bëri edhe krijuesin grek , nëse sllavët mundohen në çdo orë e minute të vjedhin  diçka nga historia e ynë e lashtë , nëse edhe  qarqet më të larta botërore të shkencës së historisë nga frika se historia duhej të shkruhet ndryshe , e heshtin për të vërtetën tonë , në nuk guxojmë të rrimë duarkryq . Faktet , gjurmët  nëntoka dhe fundi i ujërave flet shqip atëherë pa dro  duhet ta marrim të vërtetën në duar tona.
Kapo dokia ,Azia e Vogël , Dardanelet , hititët , frigjet ,lydianet dhe historia e fshehur. Por , jo !
Regjioni i Kapodokisë në Turqinë qendrore është vendi i një reliefi tokësor i cili është më spektakulari  në botë- lugina të thella  dhe kodra , bile edhe bjeshkë të larta të  shkrira ndër veti  në formimin  shkëmbor të shtëpive , kapela kishtare , varrezave dhe qyteteve krejtësisht nëntokësore të paluara në mënyrë harmonike  në reliefet massive. Po, aty gjëndet vendi i lashtë historik  ku janë ngritur dhe shkatërruar qytetet , perandoritë dhe religjionet nëpër parajsat nëntokësore të cilat në vete fshehin dhe ruajnë fshetësi tjera të pa njohura deri më tani . Sa keq që ne nuk jemi andej pari !
Shikoni, tunelimi nëntokësor  i kishte qëllimet e veta madhore. Pos tjerash , kur frigjët ( shek.12 paraKr ) u rriten dhe historia filloi të fletë frigjisht  ( dialekt i pellazgjishtes ) , hititet ( po ashtu pellazg , fshiheshin në këto tunele dhe qytete nëntokësore. Pra, besohet se Hititet mbroheshin nga Frigjet .
Historia duhet të ecën tutje , dhe qyteti i Kapodokisë ra në duart e frigjëve .Historianet e thonë  se frigjët i kishin arkitektët më të zot  dhe më të mirët të Kohes së Hekurit . Pra nësa ka diçka më special në atë qytet nëntokësor , 5000 vjeçar të vjetër , atëherë meritën e kanë Frigjët (This theory is reinforced by reputation: Phrygian architects are considered by archaeologists to be among the finest of the Iron Age, and known to have engaged in complex construction projects. )

“Për gati pesëdhjetë vjet kam studiuar historinë e Pellazgëve paraardhësin e ilirëve, thrakëve dhe shqiptarëve të sotëm. Për këtë temë gjithçka është thënë në dy librat e mi: 1.”Greqia /Mikeanët – Pellazgët) ose zgjidhja e një enigme, Paris 2004″ dhe 2. “Shqipëria” (historia dhe gjuha) Odiseja e pabesueshme e një populli parahelen, Tiranë, Plejad 2007” si dhe në tezën time të paraqitur në Universitetin e Sorbonës në Paris (më 3 janar 2012). Në qoftë se i keni lexuar këto vepra do t’i gjeni aty përgjigjet e pyetjeve tuaja. ( Mathieu Aref )
“Burri i parë që ka lindur në botë ka qenë Pellazgu, një burrë i dalluar për përmasat dhe bukurinë e figurës së tij që i kalonte të gjithë të vdekshmit e tjerë për kualitetet e shpirtit. Pellazgu ishte i pari që u mësoi njerëzve që të ndërtonin shtëpi dhe të mbroheshin nga të ftohtit, ai u mësoi njerëzve që të bënin rroba nga lëkura e deles. Pellazgu ka lindur nga dheu për të qenë filluesi i genit të vdekshëm” Pausanias (110 prK –180 prK:). (Pausania lib.VIII. 1.4)

In For Culture

Recent Posts

Pse gjithmonë stjuardesat na presin në aeroplan me duar pas shpinës?

Ju mund të keni vënë re se kur hipni në një aeroplan, stjuardesat e fluturimit…

12 hours ago

Çfarë nuk na mësojnë autoshkollat?

Disa njerëz besojnë se je i sigurtë kur udhëton me makinë nëse di sinjalistikën rrugore,…

12 hours ago

Historia e familjeve të njohura shkodrane

Studiuesi tiranas, Dr. Adrian Papajani, përmes një analize serioze dhe shkencore, ka bërë një kronikë…

13 hours ago

Asnjë mjek s’e kuptonte origjinën e sëmundjes së saj, 18-vjeçarja studion mjekësi dhe diagnostikon veten

Asnjë mjek s’e kuptonte origjinën e sëmundjes së saj, 18-vjeçarja studion mjekësi dhe diagnostikon veten…

13 hours ago

Korça dhe kinematë e viteve ’30

Nga Juliana Dhimitri Korça ka qenë një nga qytetet e para në Shqipëri me kinema.…

13 hours ago

Në këtë qytet të Norvegjisë ndodh diçka e magjishme sa herë që bie nata

Reine ndodhet në ishujt Lofoten të Norvegjisë. Tipari i tij më simpatik janë shtëpitë, kryesisht…

13 hours ago