6.1 C
Pristina
Friday, March 5, 2021
Home KURIOZITETE Kush e shpiku maskën e gazit? Çfarë ndikoi në zbulimin e maskës...

Kush e shpiku maskën e gazit? Çfarë ndikoi në zbulimin e maskës së gazit në Rusi

Ende nuk dihet se kush e shpiku maskën e gazit. Nuk ka mendim të përbashkët për këtë çështje. Prototipet e tyre primitive u përdorën në Mesjetë, kur mjekët përdorën maskë speciale me hundë të gjatë. Ata vënë në to bimët mjekësore. Mjekët besonin se kjo mund t’i mbronte ata nga murtaja dhe epidemi të tjera. Më serioz për krijimin e maskës së gazit mori në fund të nëntëmbëdhjetë – në fillim të shekullit të njëzetë. Ajo nuk ishte e lidhur me shërimin, por me çështjet ushtarake.

SHKURTIMISHT PËR MASKA TË GAZIT

Para se të dini se kush e shpiku maskën e gazit, duhet të sqarohet se çfarë është. Ky produkt mbron sistemin e frymëmarrjes, si dhe sytë dhe lëkurën.

Ka dy lloje:

  1. Filter – mbron nga substanca të caktuara helmuese. I tanishmi që e mbart atë, merr ajrin nga mjedisi që kalon përmes filtrit.
  2. Izolimi – siguron një person me ajër nga një enë e mbushur me një sasi të kufizuar oksigjeni.

Shpikja e maskave të gazit ishte e lidhur me shfaqjen e një lloji të ri të armëve – gaz helmues. Për të përcaktuar se në cilin vit u krijua maska e gazit është mjaft e vështirë, pasi shkencëtarë të ndryshëm në të gjithë botën punuan në këtë pajisje në të njëjtën kohë.

SHPIKJA E LEWIS HASLETT

Kush shpiku një maskë me gaz

Kush e shpiku maskën e gazit? Nga këndvështrimi i kronologjisë, pajisja e parë, e cila i përket maska moderne të gazit, u shpik në 1847. Autori i saj ishte amerikan Lewis Haslett.

Patenta është dhënë për një shpikje të quajtur “Protector Pulmonary”. Ai përfshinte një bllok dhe një filtër të ndjerë. Njësia ishte e pajisur me valvola për të thithur dhe nxjerr frymë. Mund të fiksohej në gojë ose në hundë.

Megjithatë, gjatë Botës së Parë, një mjet më i besueshëm ishte i nevojshëm për të mbrojtur ushtarët. Kur gjermanët filluan të kryejnë sulme me gaz, shkencëtarët filluan punën për përmirësimin e maskës ekzistuese të gazit.

Kush shpiku një maskë filtri për ushtarët e Luftës së Parë Botërore?

SHPIKJA E NIKOLAI ZELINSKY

Në cilin vend u krijua maska e gazit

Në trupat ruse gjatë një sulmi me gaz, ushtarët mbrojtën sistemin e frymëmarrjes me një salcë garash të ngopur me një ilaç të veçantë. Nuk kishte përdorim nga një mbrojtje e tillë. Ishte e nevojshme të krijohej një mjet efektiv mbrojtjeje.

Kimisti rus Zelinsky vendosi të përdorë qymyrin si një filtër. Si rezultat i eksperimenteve, ai arriti në përfundimin se qymyr druri i thupërve, i cili u përpunua termikisht, thith substancat helmuese më të mirë të të gjithëve.

Në cilin vit u maskua maskë e gazit

Ideja e Zelinsky u realizua nga inxhinier Kummant. Ai bëri një maskë gome që i përshtatet fort fytyrës së tij. Ajri hyri në traktin e frymëmarrjes përmes elementit të filtrit. Pajisja u krijua për disa muaj. Dërgesa e parë e maskave të gazit është dërguar në ushtri në vitin 1916. Në total, gjatë luftës, rreth 11 milionë maska të gazit janë bërë për ushtrinë e Antantës.

Megjithatë, Haslett dhe Zelinsky nuk ishin të vetmit që shpiknin një maskë me gaz. Ata ishin një nga ata që punonin në problemin e përgjithshëm. Ishte për të mbrojtur sistemin e frymëmarrjes nga tymi ose tymi helmues.

MASKA TË GAZIT TË SHPIKËSVE TË TJERË

Kush shpiku një maskë filtri

Ka informacione rreth shpikjeve në rajone të tjera shumë kohë para ardhjes së pajisjes Zelinsky dhe madje edhe Haslett.

Shembuj të shpikjeve:

  • Në 1871, fizikanti irlandez John Tundalls krijoi një aparat respirator që mbronte organet e frymëmarrjes nga tymi dhe avujt helmues të lëshuar gjatë një zjarri.
  • Në 1891, Bernhard Lobs krijoi një respirator, i cili përbëhej nga një enë metalike. Ajo u nda në tri dhoma.
  • Në 1901 u shfaq një frymëmarrje, e cila mbulonte plotësisht kokën. Ajri kaloi përmes një filtri me bazë karboni.
  • Në 1912 Garrett Morgan krijoi një pajisje për të mbrojtur zjarrfikësit dhe inxhinierët të cilët duhet të punojnë në një mjedis me një përqendrim të madh të substancave toksike. Një shpikës nga SHBA.
  • Një tjetër shpikës i maskës së gazit në Shtetet e Bashkuara ishte shpikësi Alexander Drager, i cili erdhi nga Gjermania. Ai patentuar pajisjen e tij në 1914.

Është e vështirë të thuhet në cilin vend është zbuluar maskë me gaz. Krijimi i tij u krye si në SHBA ashtu edhe në Rusi. Megjithatë, aparati i Zelinsky u bë më i përhapur gjatë Luftës së Parë Botërore. Ajo u zbatua jo vetëm në Rusi, por edhe në Angli dhe Gjermani. Pajisja u njoh në të gjithë botën, por shkencëtari rus nuk fitoi asgjë për këtë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Hartë e zotërimeve të familjes së Dukagjinëve në shek. XV.

Hartë e zotërimeve të familjes së Dukagjinëve në shek. XV. (Harta është botuar nga historiani Ivan Božić në “Nemirno Pomorje XV veka”,...

Varri i vitit 1201, që flet për Principatën e Arbërit

Më 17 qershor 1984, në fshatin Brar të Tiranës, u zbulua një varr i vitit 1201, që flet për Principatën e Arbërit....

Rikthehet i ftohti, fundjavë me shi dhe borë

Në fundjavë më ftohtë.  Të shtunën në mëngjes shi dhe borë.  Nga e diela me kthjellime.  Në fillim të javës sërish priten...

Plot vlera ushqyese dhe vitamina, ja koha e duhur për të pirë ujë me limon

Uji me limon në mëngjes është një mënyrë shumë e mirë për ta nisur ditën plot me ushqyes dhe vitamina. Por...

Recent Comments