Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

KËSHTJELLAT (QYTETET) ILIRE O(E)NEUM, NË POLLOG DHE NË DALMACI

Shkruan: Abdulla Mehmeti

Qytetet antike të periudhës ilire në disa raste paraqiten me të njëjtin emër në hapësira të ndryshme. Dy qytete me emër të njëjtë janë qyteti Oeneum në afërsi të qytetit të sotëm të Tetovës në Pollog dhe qyteti antik Oneum, në qytetin e sotëm Omish të Dalmacisë në Kroaci.

Emri i qytetit Omish për herë të parë përmendet në histori me emrin Oneum (lat. Onaeum), i cili u shua në fillim të shek.VII të erës së re.Kjo flet se në çfarë hapësire janë shtrirë Ilirët, fiset, qytetet dhe shtetet (mbretëritë) ilire.Variantet e këtij emri, si Oeneum, ose Oneum, për bindjen tonë kanë kuptim sipas fjalëve të gjuhës së sotme shqipe: ANË dhe UJË.

Ata që i njohin nga afër këto dy vise, lehtë mund t’i konstatojnë ngjashmëritë sipas pozitës gjeografike të tyre (një gjuhë toke mes kodrave shkëmbore, në rrjedhë të lumejve, në drejtim të detit Adriatik (Omish, Dalmaci, Kroaci), përkatësisht në rrjedhën e lumit të Tetovës (Artat) dhe fushës së Pollogut, Emadhia (Maqedoni).

InFor. Culture

Recent Posts

Foto e rrallë: Momenti kur Adolf Hitler i shpallë luftë Shteteve të Bashkuara (Foto)

Pas sulmit japonez në Pearl Harbor, Gjermania ka ndjekur shembullin e tyre duke i shpallur…

8 hours ago

Pesë mitet rreth bombës atomike të Hiroshimas

Nga Gregg Herken “Washington Post” Në 6 gusht të vitit 1945, Shtetet e Bashkuara hodhën…

8 hours ago

Në këto vende të botës, asnjë turist nuk lejohet të shkelë. Arsyet interesante!

Ja disa nga vendet më të njohura dhe misterioze ku askush nuk shkon asnjëherë. Duket…

9 hours ago

Lambertz: “Historia e vërtetë e njerëzimit do të jetë e shkruar, vetëm kur ajo do të shkruhet me pjesëmarrjen e shqiptarëve”

23 thënie që të huajt i kanë shkruar për prejardhjen e shqiptarëve -Nikolla Jorga: “Populli…

9 hours ago

E vërteta e shtëpisë më të veçuar në botë(Foto)

Mbi një ishull të largët, në arkipelagun e Vestmannaejarit, pranë brigjeve jugore të Islandës, ndodhet…

9 hours ago

SPATA / SHPATA Qyteti mesjetar i emëruar nga Gjin Bua Shpata !

Shkruan Shqipe Hoxha. Since the Middle Ages, Spata has been inhabited by Arvanites. The town…

10 hours ago