Categories: KAFSHËT

Bletët e mjaltit bëjnë mjaltë…dhe bukë? (Video)

Bletët e mjalitit bëjnë mjaltë të ëmbël, product ky shumë i shëndetëshëm për organizmin e njeriut duke mbledhur nektarin me të mirë në natyrë. Por ato gjithashtu mbledhin polen për proteina. /InforCulture.info

Në pranëverë bletët fillojnë punën e tyre duke fluturuar në për lule të ndryshme duke bartur polenin në për bimë të ndryshme, nga i cili aktivitet mundesohet zhvillimi normal i bimëve dhe frutave.

Mirëpo bletët nuk e bëjen vetëm shpërndarjen e polenit nëpër bimë të ndryshme, por ato një masë të konsiderueshme të polenit e ruajnë për vete. Ato e mabajnë atë në formë rrethi në topa të vogël në këmbët e pasme të tyre. Mbledhja e polenit dhe bërja në dicka që mund ta hanë, është një proces shumë i veshtirë për bletët dhe e ndërlikuar, mirëpo thelbësore për mirëqenjen e kolonisë së tyre.

Bletët më të moshuara femra të rritura, fluturojnë së bashku dhe mbledhin polen dhe e përziejnë atë me nektar ose mjaltë, pastaj e çojnë përsëri në zgjua dhe e depozitojnë në qelizat ngjitur me bletët e fëmijëve në zhvillim, të quajtur larva. Ky polen i ruajtur, i njohur si buka e bletëve, është burimi kryesor i proteinave në koloni.

Kur një bletë zbret mbi një lule, ajo niblon dhe lëshon polenin, i cili ngjitet në kokën e tij. Ajo fshin polenin nga sytë dhe antenat me një furçë në secilën nga këmbët e saj të përparme, duke i përdorur ato si njëherë: fshirësit e xhamit. Ajo gjithashtu pastron polen nga pjesa e saj e gojës, dhe derisa e bën këtë, e përzien me pak pështymë dhe pak nektar ose mjaltë që mbart rreth e rrotull në një lloj stomaku të quajtur kulture.

Pastaj bleta përdor furça në këmbët e saj të përparme, të mesme dhe të pasme për të lëvizur stilin e polenit, rripin e transportuesit, përpara në mes të pasme. Derisa  fluturon nga lulëzimi në lulëzim, bleta e kombinon shumë shpejt polenin dhe e zhvendos atë në shporta në këmbët e pasme. /InforCulture.info

Përkthyer dhe përshtatur nga Deep Look, Youtube

Video: Deep Look, Youtube

InFor. Culture

Recent Posts

Sa kohë i duhet njerëzimit të zbulojë një vaksinë / Shembuj historik

Në të gjithë botën, shkencëtarët po punojnë me shpejtësi rekord për të zhvilluar një vaksinë…

10 hours ago

Si të përdorni sodën e bukës për flokë të gjatë e të shëndetshëm

Flokët janë një pjesë shumë e brishtë e trupit të njeriut por shumë i rëndësishëm…

11 hours ago

Gjon Mili, fotografi shqiptar që çuditi Hollywood-in

Gazeta  franceze “Nuit et Jour” ka botuar, me 12 korrik të 1945, në faqen n°8,…

11 hours ago

Arnold von Harff: Si e fliste Skënderbeu gjuhën shqipe

Arnold von Harff, një kalorës, udhëtar dhe shkrimtar gjerman, u lind rreth vitit 1471 në…

12 hours ago

Hapja e shkollës shqipe për vajza në Korçë, historia e luftës kundër injorancës

“Historia e shkollës së parë shqiptare për vajza, është si një romancë plot aventura. Është…

13 hours ago

Zogu me sistem aerodinamik të një “avioni luftarak” thyen rekordin botëror të fluturimit

Një zog që thuhet të ketë ndërtimin aerodinamik të një “avioni luftarak” është gjurmuar duke…

13 hours ago