Categories: KËSHILLA

Vitamina D: Cila sasi është e tepërt për konsum?

Vitamina D është thelbësore për një mori funksionesh trupore, përfshirë forcimin e eshtrave dhe muskujve dhe lehtësimin e funksionit të duhur nervor.

Shumica e njerëzve nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D nga rrezet e diellit dhe duhet të marrin suplemente, por në të vërtetë mund të merrni shumë gjëra të mira kur bëhet fjalë për D.

Në një studim të fundit kanadez, studiuesit matën densitetin e kockave te pjesëmarrësit që merrnin 0.1mg ose 0.24 mg të vitaminës D çdo ditë.

Gjatë tre viteve, dendësia minerale e eshtrave në të vërtetë ra më së shumti në grupin që merrte dozën më të lartë, duke ardhur me humbje prej 3.6 përqind në përgjithësi, krahasuar me grupin 0.1 gram, i cili pati një rënie prej 1.4 përqind.

“Rezultatet tona rrisin mundësinë e dëmtimit me doza më të larta të vitaminës D,” thotë David Hanley, M.D., endokrinolog në Universitetin e Calgary dhe një studiues kryesor në studim. “Në të rriturit e shëndetshëm që nuk janë të mangët, doza në ose mbi 0.25mg në ditë nuk japin ndonjë përfitim tjetër për shëndetin e kockave.”

Qëndroni kursin duke marrë 0.15mg të rekomanduara çdo ditë, dhe zgjidhni shtesa që përmbajnë vitaminë D3 (kolecalciferol) sesa D2 (ergocalciferol).

D3 është ajo që trupi e bën natyrshëm në përgjigje të ekspozimit të rrezeve të diellit, thotë Hanley.

In For Culture

Recent Posts

Pse gjithmonë stjuardesat na presin në aeroplan me duar pas shpinës?

Ju mund të keni vënë re se kur hipni në një aeroplan, stjuardesat e fluturimit…

13 hours ago

Çfarë nuk na mësojnë autoshkollat?

Disa njerëz besojnë se je i sigurtë kur udhëton me makinë nëse di sinjalistikën rrugore,…

13 hours ago

Historia e familjeve të njohura shkodrane

Studiuesi tiranas, Dr. Adrian Papajani, përmes një analize serioze dhe shkencore, ka bërë një kronikë…

14 hours ago

Asnjë mjek s’e kuptonte origjinën e sëmundjes së saj, 18-vjeçarja studion mjekësi dhe diagnostikon veten

Asnjë mjek s’e kuptonte origjinën e sëmundjes së saj, 18-vjeçarja studion mjekësi dhe diagnostikon veten…

14 hours ago

Korça dhe kinematë e viteve ’30

Nga Juliana Dhimitri Korça ka qenë një nga qytetet e para në Shqipëri me kinema.…

14 hours ago

Në këtë qytet të Norvegjisë ndodh diçka e magjishme sa herë që bie nata

Reine ndodhet në ishujt Lofoten të Norvegjisë. Tipari i tij më simpatik janë shtëpitë, kryesisht…

14 hours ago