6.1 C
Pristina
Monday, January 18, 2021
Home SHKENCË/TECH Planetët me atmosferë të pasur me hidrogjen mund të fshehin jetë

Planetët me atmosferë të pasur me hidrogjen mund të fshehin jetë

Eksperimentet në laborator tregojnë se ‘Maja’ dhe ‘E. coli’ mbijetojnë dhe riprodhohen në kushte të pasura me hidrogjen. /InforCulture.info

Mikrobet mund të jetojnë dhe rriten në një atmosferë të hidrogjenit të pastër, tregojnë eksperimentet laboratorike. Ky zbulim mund të zgjerojë gamën e mjediseve ku astronomët të mund të kërkojnë shenja të jetës së huaj jasht planetit Tokë.

“Ne po mundohemi të zgjerojmë pikpamjen njerzore për atë se si duhet të konsiderohet një planet i banueshëm,” thotë astronomia Sara Seager nga MIT. “Kjo mund të duket se jan rritur shanset tona që të mund të gjejmë jetë diku tjetër”.

Seager dhe kolegët e saj vendosën mikroorganizmin ‘Maja’ dhe ‘E. coli’ – të dy konsiderohen si qëndrime për organizmat e tjerë njëqelizorë – në shishe të vogla me disa lëndë ushqyese. Studiuesit zhvendosën ajrin në gjashtë shishe dhe e zëvendësuan atë me gaz të pastër hidrogjeni, gaz të pastër heliumi ose një përzierje prej 80 përqind të azotit dhe 20 përqind dioksid karboni. Një grup i fundit i shisheve u la me ajrin e Tokës.

Cdo disa orë, studiuesit hiqnin disa nga mikrobet me një gjilpërë hipodermike për të llogaritur sa ishin të gjallë. Më 4 maj të këtijë viti ekipi i studiuesve raporton për Nature Astronomy se mikrobet ishin ripërsëritur në çdo atmosferë të testuar, por më së shumti në ajrin e zakonshëm të Tokës.

Për më tepër, ‘E. coli’ në veçanti prodhoi disa gaze që tashmë konsiderohen biomostrat e mundshme, ose shenja të jetës së mundshme, nëse gjenden në atmosferat e planetëve të tjerë, përfshirë amoniakun, metanetiolin dhe oksidin e azotit.

” Astrobiologu Giada Arney nga Qendra e Fluturimit Hapësinor Godaard të NASA-s në Greenbelt, Md., i cili nuk ishte i përfshirë në eksperimente, thotë se E. coli është një organizëm kaq i thjeshtë, megjithatë prodhon një grup të jashtëzakonshëm të gazrave. Ai po ashtu shton se “Njohja se cilat gaze mund të prodhohen nga jeta është një hap i parë i domosdoshëm drejt verifikimit të tyre’’.

Por thjesht kërkimi i një atmosfere të pasur me hidrogjen nuk është e mjaftueshme, thotë astrobiologu John Baross nga Universiteti i Uashingtonit në Seattle. Një planet gjithashtu do të duhej të kishte ekuivalentin e lëndës ushqyese në shishe që të lulëzonte jeta – mbase një oqean i lëngshëm me ujë që shkëmben kimikate me një sipërfaqe shkëmbore.

Astrobiologët planifikojnë të kërkojnë shenja të jetës së huaj duke vrojtuar filtrimin e dritës së yllit nëpër atmosferat e eksoplaneteve. Nëse jeta në sipërfaqen e një planeti shkëmbor lëshon gaze tregimi, at’herë teleskopët e ardhshëm si teleskopi hapësinor James Webb mund të i zbulojnë ato emetime.

Nuk është e qartë nëse ekzistojnë planetë shkëmborë me atmosferë të pastër hidrogjeni. Bazuar në atë që dihet se si formohen planetët, atmosferat e pastra të hidrogjenit duhet të jenë të rralla, thotë shkencëtari planetar Daniel Koll i MIT, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtimin e ri.

Për shkak se hidrogjeni është kaq i lehtë, një atmosferë e të gjithë ose kryesisht hidrogjenit do të ishte më e fryrë dhe shtrihet deri në 14 herë më larg nga sipërfaqja sesa atmosfera e mbizotëruar me azot në Tokë. Kjo do të thotë se më shumë drita e yjeve do të filtronin përmes atmosferës në rrugën e saj drejt teleskopëve Tokë, duke e bërë më të lehtë hetimin e atyre atmosferave për biomostra.

Derisa rezultatet konfirmuan gjithashtu se mikrobet gjithashtu mund të jetonin në atmosfera mbizotëruese të heliumit dhe azotit, këto atmosfera do të ishin më të holla dhe për këtë arsye më të vështira për tu zbuluar rreth planeteve të tjerë.

Seager vuri në dukje se eksperimentet e thjeshta mund të mos jenë befasuese për biologët. Në fund të fundit, ka mikrobe që jetojnë në mjedise të pasura me hidrogjen në Tokë, të tilla si kamare në miniera ku prishja e kalciumit mund të krijojë xhepa ajri me 33 deri 88 për qind hidrogjen sipas vëllimit. (Shumica e hidrogjenit të Tokës është i mbyllur në ujë; atmosfera në përgjithësi përmban shumë më pak se 1 përqind gaz hidrogjeni.)

Gjithashtu, si E. coli ashtu edhe maja mund të mbijetojnë pa oksigjen – E. coli mund të jetojë në zorrët e shumë kafshëve, dhe maja përdoret në industrinë e fermentimit për pirjen e birrës. Por pasi që asnjë mikrob nuk është përshtatur në një mjedis të thjesht hidrogjeni, Seager mendoi se ia vlente të testohej./sciencenews.org /inforculture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

A e dini pse dyert e banjove publike janë të shkurtra?

Pothuajse secili prej nesh ka shkuar në tualete publike dhe i keni parë dyert e tyre, por asnjëherë nuk e keni analizuar...

A e dini se çka ka në maje të kullës Eiffel?

Shpesh ndoshta e keni pyetur vetën se çka mund të gjendet tjetër në kullën e famshme franceze përveq strukturës së saj gjigande...

Vendi ku legjendat thonë se Lekë Dukagjini i kaloi vitet e fundit të jetës (Foto/Video)

Befasi e verës dhe e katër stinëve për turizmin shqiptar, padyshim mbetet grykëderdhja e Lumit të Shalës me Blinin e Gurit të...

A e dini kur janë prodhuar këpucët e para për dy këmbët?

Më 20 maj të vitit 1310, prodhohen këpucët e para për të dy këmbët, veças, të djathtë dhe të majtë.

Recent Comments