Categories: KËSHILLA

Zvogëloni pirjen e ujit mineral: Më shumë dëm se sa dobi!

Edhe pse aq shpesh reklamohet, uji mineral nuk është diçka që mjekët e konsiderojnë opsion të shëndetshëm.

Posaçërisht janë të rrezikshme ujërat minerale të gazuara me shije të ndryshme te të cilat ka edhe sheqer.

Uji i gazuar mineral është ëmbëlsirë e vogël për shëndetin, mirëpo për ata më pak të shëndetshëm duket si përpjekje e mirë që të përmirësojnë shëndetin e tyre.

Përgjithësisht pihet në gjithë botën dhe joshjen e vet e ka nga flluskat pikante, si edhe për gjoja ndihmën në tretje, ndjenjën e rëndesës dhe mineralet e shëndetshme me të cilat i ka me bollëk.

Mirëpo, nuk është problemi te mineralet, por te dyoksid karboni, i cili e bën të gazuar, por që mban thartirë të dobët karboni, shpjegon Adam Thorn, dentist i njohur britanik, transmeton Telegrafi.

– Shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm për faktin që uji i gazuar mineral në masë të madhe është i thartë, ka pH 3.

Flluskat në ujin mineral pa probleme erodojnë zmaltin e dhëmbëve, dhe sa më shpesh që pihet, rreziku është më i madh.

Me kalimin e kohës kjo shkakton prishje të lehtë, inflamacion, humbje të ngjyrës së bardhë dhe dhembje – thekson Thorn.

Posaçërisht janë të rrezikshme ujërat minerale të gazuara me shije të ndryshme, te të cilat nuk ekziston vetëm thartira, por edhe sheqeri.

– Askush nuk thotë që kohë pas kohe mund të pini një gotë, mirëpo konsumimi i përditshëm vërtet është i rrezikshëm për higjienën orale, – thekson Thorn për Independent.

In For Culture

Recent Posts

Çfarë ndodh nëse shtypni këtë numër në Google(Foto)

Ajo çfarë po i habit njerëzit kohët e fundit është një numër të cilin po…

3 mins ago

1989/ Si erdhi interneti në Tiranë dhe cili ishte portali i parë

Ishte viti 1989. Në Universitetin Politeknik i Tiranës (UPT) ndodhi një ngjarje historike: lidhja e…

20 mins ago

Bëni kujdes nëse shihni një monedhë si kjo në derën e makinës

Nëse shihni një monedhë të ngjeshur si kjo në derën e makinës suaj, veproni menjëherë!…

38 mins ago

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

2 hours ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

2 hours ago

10 misteret e fshehura në pikturat e famshme

Arti nuk është vetëm një burim frymëzimi, por gjithashtu një mister i madh. Artistët shpesh…

3 hours ago