Categories: KËSHILLA

Si ndikon zhurma në zemër?

Zhurmat e forta e të vazhdueshme perceptohen si sinjale stresi.

Për këtë arsye, aktivizohet sistemi nervor qendror dhe çlirohet adrenalina, e cila nga ana e saj shkakton një ngushtim të diametrit të arterieve, rritje të rrahjeve të zemrës, rritje të presionit të gjakut dhe konsumit të oksigjenit nga ana e zemrës.

Nëse të gjitha këto vazhdojmë t’i përjetojmë në ambientet tona të zhurmshme të punës, me kalimin e kohës bëhen kërcënues.

Rezultatet e dy hulumtimeve interesante për ndikimin e zhurmës në zemër dhe në sistemin e enëve të gjakut nëpërmjet reagimit ndaj stresit.

Zhurma vepron në tru edhe gjatë fjetjes, ndonëse gjumin nuk e pengon në masë aq të madhe.

Në një studim mbi ndikimin e zhurmës së ndërrimit dhe ngritjes së aeroplanëve në Greqi, është konstatuar se çdo zhurme gjatë fjetjes e ngre në sasi të konsiderueshme presionin arterial sistolik për afro 6 mm Hg, dhe diastolic për afro 7 mm Hg, ndërsa pulsingu i zemrës për  6 rrahje në minutë.

Rritja zgjatë për afro 15 minuta dhe varet nga intensiteti  i zhurmës e jo nga shkaktari i saj.

Është konstatuar se njerëzit që i janë nënshtruar për çdo ditë 60db, në krahasim me 45 db, për 1/3 kanë rrezik më të madh për infarkt. Rreziku për infarkt është dyfishuar nëse ata i janë nënshtruar kësaj zhurme për 150 vjet apo më shumë .

In For Culture

Recent Posts

Sa kohë i duhet njerëzimit të zbulojë një vaksinë / Shembuj historik

Në të gjithë botën, shkencëtarët po punojnë me shpejtësi rekord për të zhvilluar një vaksinë…

3 hours ago

Si të përdorni sodën e bukës për flokë të gjatë e të shëndetshëm

Flokët janë një pjesë shumë e brishtë e trupit të njeriut por shumë i rëndësishëm…

3 hours ago

Gjon Mili, fotografi shqiptar që çuditi Hollywood-in

Gazeta  franceze “Nuit et Jour” ka botuar, me 12 korrik të 1945, në faqen n°8,…

3 hours ago

Arnold von Harff: Si e fliste Skënderbeu gjuhën shqipe

Arnold von Harff, një kalorës, udhëtar dhe shkrimtar gjerman, u lind rreth vitit 1471 në…

5 hours ago

Hapja e shkollës shqipe për vajza në Korçë, historia e luftës kundër injorancës

“Historia e shkollës së parë shqiptare për vajza, është si një romancë plot aventura. Është…

5 hours ago

Zogu me sistem aerodinamik të një “avioni luftarak” thyen rekordin botëror të fluturimit

Një zog që thuhet të ketë ndërtimin aerodinamik të një “avioni luftarak” është gjurmuar duke…

6 hours ago