Categories: KËSHILLA

Mësoni cili është dallimi mes stresit dhe ankthit

Të dy, stresi dhe ankthi mund të ndikojnë në jetën tonë të përditshme, por nganjëherë dallimi mes ankthit dhe stresit është i vështirë.

Shoqata Psikologjike Amerikane (APA) e përshkruan stresin si ndjenjë e të qenit i mbingarkuar, i shqetësuar apo i rraskapitur, i shkaktuar nga situata të vogla ose të mëdha.

Pas ngjarjeve traumatike disa njerëz mund të zhvillojnë çrregullime akute të stresit, e cila është një periudhë (deri në një muaj) ku personi përjeton simptoma të stresit intensiv, të ngjashëm me simptomat e stresit post traumatik (PTSD), para se të kthehet në gjendje më të mirë të shëndetit mendor.

Stresi, megjithëse i irrituar dhe i vështirë për t’u përballur me kohën, është një reagim krejtësisht normal emocional ndaj situatave më të vështira dhe të vogla të jetës.

Ankthi megjithatë është një çështje serioze e shëndetit mendor, i cili tejkalon ndjenjën e theksuar dhe një çrregullim të diagnostikuar në vetvete. APA shpjegon se njerëzit me çrregullime ankthi, zakonisht kanë mendime ose shqetësime të përsëritura ndërhyrëse. Ato mund të shmangin situata të caktuara nga shqetësimet. Gjithashtu mund të kenë simptoma fizike të tilla si djersitje, dridhje, marrje mendsh ose rrahje të shpejta të zemrës.

Çrregullimet e ankthit prekin mbi 40 milionë amerikanë mbi moshën tetëmbëdhjetë vjeç. Për më tepër, një studim i vitit 2012 i botuar në revistën “Psychological Medicine”, vlerëson se një në trembëdhjetë njerëz vuajnë nga një çrregullim ankthi në mbarë botën. Edhe nëse ankthi dhe stresi mund të kenë simptoma të ngjashme, është e rëndësishme të kuptoni se ato nuk janë e njëjta gjë.

In For Culture

Recent Posts

4 arsyet më të zakonshme përse lulet dhe bimët vyshken, ja zgjidhja për çdo problem

Të kujdesesh për bimët e lulet në vazo duket mjaft e lehtë deri në momentin…

12 hours ago

“Shtëpia e Bardhë”, kur u vendos guri i parë i themelit dhe si u vendos ky emër

Ndërtimi i Shtëpisë së Bardhë nisi me gurin e parë të themelit, më 13 tetor…

12 hours ago

Nëse jeni djegur, ja masat urgjente për të mos mbetur shenja

Nëse aksidentalisht jeni djegur me hekur apo ju është derdhur kafeja e nxehtë, duhet të…

13 hours ago

Njerëzit që braktisën shkollën, por ndryshuan botën!

Një nga çmimet më prestigjiozë, që një person mund të marrë në rrugëtimin e jetës,…

13 hours ago

Mbajeni gripin dhe virozat sa më larg vetes duke shmangur këto gabime në të përditshmen tuaj

Moti i paqëndrueshëm, luhatjet e temperaturave, qëndrimi për një kohë të gjatë në ambiente të…

13 hours ago

Kosova në Ilirikun e vitit 1689

Historiani Jahja Drançolli, ka publikuar një pjesë të hartës së Ilirikut, marrë nga atlasi i…

13 hours ago