Për shumicën nga ne matematika është subjekt i “panjohur” dhe shpeshherë mendojmë se çfarë të mira ka nëse e gjejmë vlerën e përqindjes të një numri.

Gjithmonë i pyesim njerëzit apo gjejmë mënyra të lehta për t’i zgjidhur problemet matematikore, pasi që thjesht ato janë shumë të vështira për shumicën nga ne.

Sidoqoftë, pavarësisht se a jeni student, inxhinier, llogaritar apo dikush tjetër që merreni me numra në përditshmëri, këto truqe të mëposhtme do t’ua lehtësojnë jetën.

Pavarësisht se sa i gjatë është një numër, ju gjithmonë mund ta shumëzoni atë me 11 brenda pak sekondave përmes këtij truku

Screenshot_1

Mësojeni shumëzimin e numrit 9 duke pasur parasysh që renditja e shumave është nga 0 deri tek numri 9

Screenshot_2

Për ta gjetur rrënjën katrore të një numri dyshifror që përfundon me 5, ndiqeni këtë truk. Fillimisht e shumëzoni numrin e parë me veten, pastaj ia shtoni vlerën 1 dhe e vendosni numrin 25 në fund.

Screenshot_3

Për të gjetur vlerën e përqindjes të një numri është më thjesht sesa që keni menduar. Fillimisht i pjesëtoni dy numrat me 10 dhe pastaj i shumëzoni për rezultatin final. 

Screenshot_4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here