Categories: KURIOZITETE

10 gjërat e përditshme që kanë ngjyra të veçanta për një arsye të mirë

Syri i njeriut është i aftë të shohë më shumë se 7 milionë ngjyra. Falë faktit se ne shohim shumë ngjyra të ndryshme, ne mund t’i përdorim ato në avantazhin tonë për ta bërë jetën më të lehtë. Me kalimin e kohës, njerëzit kanë krijuar gjëra që ne shohim në jetën tonë të përditshme në ngjyra të caktuara për arsye kurioze.

BusinessMag ju sjell në këtë artikull arsyet pse këto 10 gjëra në jetën tonë të përditshme kanë këto ngjyra.

Hidrantët e zjarrit
Hidrantët e zjarrit kanë ngjyra të ndryshme për të përfaqësuar sa gallon në minutë (GPM) mund të prodhojnë. Hidrantë të ndryshëm zjarri përdoren për të ndaluar lloje të ndryshme zjarresh, në varësi të madhësisë.

Avionët
Shumica e avionëve janë në ngjyrë të bardhë për të pasqyruar rrezet e diellit. Kjo do të ndihmojë në zvogëlimin e dëmtimit të shkaktuar nga dielli dhe parandalimin e mbinxehjes së tyre. Ngjyra e tyre e bardhë gjithashtu i ndihmon ata të marrin më pak kohë për t’u ftohur kur janë të parkuar.

Gomat e makinave
Materiali që përdoret për të prodhuar goma është në të vërtetë i bardhë, por e zeza e karbonit shtohet për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre. Kjo rrjedhimisht i bën ato të zeza. E zeza e karbonit rrit fortësinë dhe qëndrueshmërinë e gomave duke kryer largimin e nxehtësisë dhe mbrojtjen e tyre nga drita UV.

Dritat e semaforit
Deri më tani të gjithë duhet të jemi të njohur me 3 ngjyrat e semaforëve. E kuqe do të thotë ndalesë, jeshile do të thotë të shkosh dhe e verdha do të thotë të vazhdohet me kujdes. Sidoqoftë, ekziston një arsye pse u zgjodhën këto ngjyra. E kuqja është ngjyra me gjatësinë e valës më të gjatë që do të thotë se mund të shihet nga një distancë më e madhe, duke lejuar shoferët ta shohin atë nga larg. E verdha ka një gjatësi vale më të shkurtër se e kuqja, por është më e gjatë se jeshilja. Këto gjatësi vale e bëjnë më të qartë kur dritat ndryshojnë nga jeshile në të verdhë ose nga e verdha në e kuqe.

Vizat e bardha për këmbësorët
Ngjyrat e kundërta bardh e zi në vendkalimet për semaforët i bëjnë ato të dukshme nga larg. Kjo u jep shoferëve kohë të mjaftueshme për të zvogëluar shpejtësinë e tyre dhe i lënë njerëzit të kalojnë rrugën. Këto 2 ngjyra të kundërta gjithashtu ndihmojnë këmbësorët të dallohen më lehtë.

Autobusët e shkollës
Ngjyra e verdhë në autobusët e shkollës u zgjodh për arsye sigurie. Ngjyrat e kundërta e verdha dhe e zeza në autobusët e shkollës i ndihmojnë ata të vihen re lehtësisht nga nxënësit, veçanërisht në mëngjes. Këto 2 ngjyra gjithashtu ndihmojnë shoferët e tjerë të vërejnë autobusin e shkollës gjatë orëve të natës.

Taksitë
Ngjashëm me autobusët e shkollës, ngjyra e verdhë e përdorur në taksi i bën ato të lehta për t’u dalluar. E verdha është një ngjyrë që lehtësisht dallohet nga të tjerët në rrugë.

Topat e futbollit
Kur topat e futbollit filluan të bëhen prej plastike, ata u bënë të bardhë. Megjithatë, kompania Adidas vendosi të shtojë gjithashtu të zezën në to. Topat bardhë e zi ishin më të lehtë për t’u parë në TV sepse në atë kohë, TV ishin gjithashtu bardhë e zi.

Letrat higjienike
Letrat higjienike kanë ngjyrë të bardhë, sepse zbardhohen. Pa zbardhim, letra do të kishte një ngjyrë kafe. Letrat higjienike nuk gjendet në shumë ngjyra të tjera, sepse kompanitë do të duhej ta ngjyrosnin atë dhe do t’u kushtonte atyre më shumë para. Kjo do të thotë që letra higjienike është e bardhë, sepse është me kosto efektive.

Megjithatë, kjo nuk është arsyeja e vetme për ngjyrën e tyre. Letra higjienike me ngjyrë nuk do të dekompozohej aq shpejt. Gjithashtu, kur u krijua letra higjienike me ngjyrë, shumë mjekë e shoqëruan atë me rreziqe të mëdha shëndetësore. E bardha ishte një zgjedhje e sigurtë.

Platformat e mediave sociale
Edhe pse platformat e mediave sociale kanë ngjyra të ndryshme në logot e tyre, shumë prej tyre përdorin ngjyrën blu. Kjo për shkak se ngjyra blu është e lidhur me intelektin dhe mendjen, të cilat janë të lidhura me komunikimin. Kjo ngjyrë gjithashtu përfaqëson siguri dhe besueshmëri. Kompanitë e mediave sociale duan që njerëzit të ndihen të sigurtë ndërsa komunikojnë me të tjerët, kështu që ata vendosën për ngjyrën blu.

In For Culture

Recent Posts

Me plis në Paris edhe në vitet e 60’ta(Foto)

Shqiptarët edhe në vitit e 60’ta kishin shkuar me Plis në Paris. Këtë e dëshmon…

22 mins ago

Pse është keq të derdhësh kripën?

KISHA APO DA VINÇI?.. Në Mesjetë, kripa cilësohej si burim i çmuar. Kushtonte shumë dhe…

11 hours ago

Duhet ta dini që falë këtij gjeniu, e gjithë bota na quan Albania

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt – lindi Klaudius Ptolemy…

15 hours ago

E dini pse aeroplanët janë të lyer me ngjyrë të bardhë? Nuk jua pret mendja

Çdo kompani avionësh ka logon edhe emrin e saj në bishtin e aeroplanit, por shumica…

16 hours ago

E dinit cili është shteti më i vjetër në Evropë?

Bullgaria është shteti më i vjetër në Evropë, vend ky që nuk ka ndryshuar emrin…

16 hours ago

Cilat janë ushqimet që shkaktojnë dhimbje koke – Çfarë duhet të bëni

Nëse vuani vazhdimisht nga dhimbjet e kokës apo migrena, atëherë një nga shkaktarët mund të…

16 hours ago