Kursimi i parave rregullisht mund të ndihmojë në përmirësimin e gjumit, sugjeron një raport i ri.

Lënia mënjanë e një shume mujore, sado e vogël të jetë ajo i ndihmoi njerëzit të relaksoheshin dhe të ishin më optimistë për të ardhmen, zbuloi studimi nga akademikët në Universitetin e Bristolit.

Kursimtarët e rregullt me ​​të ardhura të ulëta kanë nivele të ngjashme të kënaqësisë nga jeta si të pasurit që nuk kursejnë, theksoi studimi.

Vlerësohet se gjashtë në 10 njerëz kanë një zakon të kursimit dhe bamirësitë argumentojnë se lënia e parave mënjanë – edhe kur ka të ardhura të vogla – përmirëson elasticitetin financiar.

Tani, raporti i Qendrës së Kërkimit të Financave Personale të Universitetit të Bristolit ka sugjeruar se kursimi i rregullt çon në përmirësimin e kënaqësisë nga jeta, edhe nëse lihet mënjanë vetëm një sasi e vogël.

Raporti sugjeroi se ky ishte rezultat i të qenit më pak në ankth për paratë, më pak gjasa për të përjetuar borxhe problematike ose të qenit më i aftë për të përballuar ngjarje të papritura, raporton BBC.

Tabloja është relativisht komplekse, me faktorë të tjerë në lojë, duke përfshirë nëse kursimet ishin krijuar tashmë, dhe ndryshimi i rrethanave për grupmoshat e ndryshme.

Studiuesit morën parasysh studime të ndryshme, duke përfshirë një që gjurmonte kursimet e mijëra njerëzve gjatë një periudhe 10-vjeçare.

Ata sugjeruan një përmirësim në kënaqësinë e jetës nga kursimi, por edhe një dëm kur nuk kurseni.

Megjithatë, ngjarje të tjera të jetës patën një ndikim më të madh. Për shembull, lëvizja në shtëpi ose martesa përmirësoi mirëqenien mendore në një masë më të madhe. Humbja e një pune ose të pasurit fëmijë krijoi një deficit relativisht më të madh të mirëqenies mendore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here