Paqartësia mendore mund të jetë zhgënjyese dhe mund të shkaktohet nga mungesa e gjumit apo edhe nga një sëmundje themelore.

 

Mjegulla kronike e trurit zakonisht përshkruhet si vështirësi në fokusim, konfuzion i lehtë, mendime “të paqarta” ose të ngadalta, harresë dhe një ndjenjë e përgjithshme lodhjeje.

A keni qenë ndonjëherë aq i lodhur sa nuk mund të mendonit drejt, ose keni ngecur duke rilexuar të njëjtën fjali pa pushim? Për njerëzit që jetojnë me mjegullën e trurit, këto përvoja janë pjesë e jetës së përditshme.

 

Por çfarë është saktësisht mjegulla e trurit ? Dhe a është shkak për shqetësim?

Zyrtarisht, “mjegulla e trurit” nuk është një term mjekësor. “Është zhargoni bisedor që pacientët përdorin tani për t’i komunikuar mjekut të tyre se çfarë po ndodh,” Amy Arnsten. tha për Live Science një neuroshkencëtar në Shkollën e Mjekësisë Yale.

Termi përdoret zakonisht për të përshkruar një grup simptomash të vazhdueshme, duke përfshirë vështirësi në fokusim, konfuzion të lehtë, mendime “të paqarta” ose të ngadalta, harresë dhe një ndjenjë të përgjithshme lodhjeje. Shumica e njerëzve kanë një njohje kalimtare me këto ndjesi, por nëse këto ndjenja bëhen kronike, ato mund të ndikojnë në cilësinë e jetës së një personi.

Vetëm për shkak se mjegullës së trurit i mungon një përkufizim i rreptë klinik nuk do të thotë se nuk është reale. “Unë e shoh mjegullën të trurit si një shenjë se diçka nuk shkon,” kumtoi, Sabina Brennan, një neuroshkencëtar dhe autor i librit ” Rrahja e mjegullës së trurit.

Çfarë e shkakton mjegullën e trurit?

Pacientët që paraqiten me mjegull të trurit mund të kenë një gjendje shëndetësore themelore. Mund të shkaktohet nga disa dëmtime të lehta strukturore ose funksionale në një zonë të trurit të njohur si korteksi paraballor, i cili është i përfshirë në proceset njohëse si planifikimi dhe vendimmarrja. Ky rajon, i cili mbulon një pjesë të lobit frontal, “është pjesa më e fundit e evoluar e trurit tonë,” tha Arnsten, “dhe ka neurotransmetim të ndryshëm se disa nga qarqet tona më të vjetra, më tradicionale, si në kortekset shqisore.” Këto qarqe nervore delikate mund të jenë veçanërisht të ndjeshme ndaj inflamacionit të shkaktuar nga infeksioni ose trauma e kokës.

Por mjegulla e trurit mund të shoqërojë një mori kushtesh. Sëmundjet inflamatore si skleroza e shumëfishtë ose lupusi mund të shkaktojnë mjegull kronike të trurit, si dhe infeksione bakteriale si sëmundja Lyme. Pacientët me depresion ose ankth mund të njihen me ndjenjat e shpërndara, të ngatërruara të lidhura me mjegullën e trurit. Presioni i lartë i gjakut, sheqeri i ulët në gjak, lëndimet në kokë dhe privimi i gjumit mund të prodhojnë të gjitha efektin, ashtu si edhe fillimi i menopauzës. Edhe disa trajtime mjekësore mund të shkaktojnë mjegull të trurit – për shembull, medikamente të caktuara për presionin e gjakut, ndihmat e gjumit dhe kimioterapia.

Por ndoshta shkaku më i profilit të lartë i mjegullës së trurit aktualisht është COVID-i i gjatë. Njerëzit me COVID të gjatë mund të përjetojnë simptoma të zgjatura për javë, muaj apo edhe vite pas infeksionit të tyre fillestar me SARS-CoV-2. Një nga simptomat më të zakonshme të raportuara nga këta pacientë është mjegulla kronike e trurit.

Një studim i vitit 2022 i botuar në revistën Nature zbuloi se COVID-19 mund të shkaktojë anomali dhe deri në 2% humbje më të shpejtë të lëndës gri në rajone të caktuara të trurit, duke përfshirë korteksin paraballor. Kjo, nga ana tjetër, mund të ndikojë në aftësitë njohëse të njerëzve. “Ne zbuluam se pjesëmarrësit e infektuar treguan një rënie më të madhe në aftësinë e tyre për të kryer detyra komplekse në krahasim me pjesëmarrësit jo të infektuar,” tha Live Science në një email, Gwenawlle Douaud, autori i parë i studimit dhe një neuroshkencëtar në Departamentin Nuffield të Neuroshkencave Klinike të Universitetit të Oksfordit.

A mund ta trajtoni mjegullën e trurit?

Lajmi i mirë është se, në shumicën e rasteve, mjegulla e trurit është e trajtueshme. “Truri i njeriut është mjaft elastik,” tha Brennan.

Identifikimi i shkakut themelor është çelësi për trajtimin e mjegullës së trurit. Nëse turbullira mendore është për shkak të stresit ose mungesës së gjumit, atëherë diçka aq e thjeshtë sa një pushim i mirë gjatë natës mund ta lehtësojë atë (megjithëse kjo, natyrisht, është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet). Përveç kësaj, ndryshimet në stilin e jetës si ushtrimet, të ngrënit mirë dhe stimulimi i mendjes me enigma mund të ndihmojnë në minimizimin e disa turbullirave njohëse, sipas Brennan.

Por nëse mjegulla e trurit të një personi nuk largohet me gjumë cilësor, atëherë është mirë që ta kontrolloni atë. “Kur një person shqetësohet për kujtesën, është gjithmonë më mirë të gabojë me kujdes dhe të organizojë një vizitë te mjeku,” tha Brennan.

Ndryshimet e strukturës së trurit nga kushtet kronike si COVID-i i gjatë mund të shërohen me kalimin e kohës, por ende nuk ka të dhëna të mjaftueshme për sëmundjen, për të ditur se sa kohë mund të zgjasë rikuperimi. Një analizë e 70 rasteve me COVID-19, zbuloi se ata që raportuan probleme të përqendrimit dhe kujtesës vazhduan t’i përjetonin këto simptoma një vit pas infeksionit, “duke treguar simptoma të gjata”, sipas një studimi të vitit 2023 të botuar në BMJ. Individët e vaksinuar kishin më pak gjasa të përjetonin këto simptoma të vazhdueshme.

Studiuesit si Arnsten dhe kolegët e saj po kërkojnë mënyra për të përmirësuar mjegullën e trurit. Ata kanë gjetur disa barna ekzistuese premtuese (fillimisht të zhvilluara për të trajtuar kushte të tjera, si ADHD dhe presionin e lartë të gjakut), por puna e tyre është ende në fazat e hershme. “Kjo është një arenë ku shkenca sapo ka filluar të mësojë kaq shumë,” tha ajo. “Ndërfaqja e sistemit imunitar dhe sistemit nervor është shumë komplekse dhe shumë e rëndësishme.”

Live Science/ Joanna Thompsonbotuar

Përgatiti: Albert Vataj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here