“Kurse shkopin dhe prishe fëmijën”, është një fjalë e urtë nga ditët kur ishte zakon të rrihnin fëmijët që silleshin keq edhe për shkeljen më të vogël. Është një qasje ndaj të qenit prindër që pothuajse me siguri do të ishte miratuar nga Konstandini i Madh, i cili vdiq 22 maj 337 pas Krishtit

Ai tregoi besimin e tij në disiplinë të rreptë dhe parime të paanshme kur urdhëroi ekzekutimin e djalit dhe trashëgimtarit të tij të madh, Flavius ​​Crispus, i cili pretendohej se kishte kryer tradhti bashkëshortore. Dhe për një masë të të plotë ndëshkimore, Kostandini dënoi me vdekje edhe gruan e tij, Faustën.

Sipas romancierit Ian Ross, i cili shkroi një seri librash të titulluar “Hakmarrja Imperiale”: “Është një nga episodet më misterioze në historinë e mëvonshme romake, një enigmë që nuk është zgjidhur kurrë.

“Në vitin 326 pas Krishtit, një vit pas kulmit të një lufte civile që i kishte dhënë atij pushtet të plotë mbi botën romake, perandori Kostandin dënoi djalin dhe trashëgimtarin, Flavius ​​Crispus Caesar, dhe gruan e tij, Flavia Maxima Fausta, me mizori dhe të pazakontë, ekzekutimi. Asnjë shpjegim zyrtar nuk është dhënë kurrë.”

Mungesa e një shpjegimi nuk i ka penguar spekulimet nga një rrymë studiuesish dhe historianësh. Ndër teoritë është një që thotë se një akuzë për tradhti bashkëshortore nuk u ngrit kundër Krispit nga Fausta, e cila vetë u dënua me vdekje, kur Kostandini u bind për pafajësinë e djalit të tij.

Të tjerë pretendojnë se Fausta dhe Krispi po komplotonin tradhtinë së bashku, ose se ajo e akuzoi gabimisht Krispin se e përdhunoi dhe u dënua me vdekje kur doli e vërteta.

Ndoshta fjala e fundit duhet t’i shkojë akademikut holandez Jan Ëillem Drijvers, lektor i historisë së lashtë në Universitetin e Groningenit, i cili shkroi: “Në rastin e ekzekutimeve të Krispusit dhe Faustës, historianët duhet të pranojnë se ata kanë një mister që nuk do të zgjidhet kurrë. ”

Nuk ka asnjë mister, megjithatë, në lidhje me kodin e ngurtë disiplinor të Konstandinit, siç zbatohet për shkelësit, veçanërisht ata që u zbuluan se u kënaqën në sjellje të pahijshme seksuale. Përdhunuesit, sipas të gjitha llogarive, u dogjën të gjallë. I njëjti fat i priste vajzat që ikën nga shtëpia e familjes. Një shërbëtor që komplotonte në një arratisje të tillë do të ekzekutohej duke i derdhur plumb të shkrirë në fyt.

Edhe Krispi dhe Fausta me sa duket pësuan vdekje të dhimbshme – ai me helm, ajo duke u mbajtur në një banjë ku temperatura u rrit derisa ajo vdiq.

Pavarësisht gjithë kësaj, Kostandini arriti një famë të qëndrueshme dhe një vend në histori si “I Madhi”. Kjo ishte pjesërisht sepse në vitin 324, pasi u bë Perandor i vetëm, ai rivendosi stabilitetin dhe sigurinë në botën romake pasi ajo ishte copëtuar nga 80 vjet mospajtim të brendshëm.

Ai ishte gjithashtu përgjegjës për një numër të madh reformash sociale, financiare, ushtarake dhe administrative, duke përfshirë zhvendosjen e kryeqytetit të perandorisë nga Roma në Bizant (Stambolli i sotëm). Qyteti kishte qenë nën kontrollin romak për më shumë se 100 vjet, por sipas planeve të tij masive të zgjerimit, ai u trefishua në madhësi dhe ai e riemëroi – surprizë, befasi! – Konstandinopojë.

 

Më në fund, por më e rëndësishmja, Konstandini ishte perandori i parë që u konvertua në krishterim dhe që lejoi të krishterët të adhuronin lirisht – në një kohë kur shumica e popullsisë romake adhuronte ende perënditë e vjetra të Romës.

Ai luajti një rol të rëndësishëm në formësimin e Ediktit të Milanos, i cili jo vetëm që i dha të gjithëve të drejtën për të respektuar fenë e tyre, por i dha fund persekutimit të të krishterëve që kishte vazhduar për breza të tërë, dhe u ktheu atyre pronat që ishin sekuestruar. Ky zhvillim pati një ndikim të madh në historinë evropiane.

Mbështetja e Konstandinit për krishterimin supozohet se ka ardhur gjatë përpjekjeve të tij për kontrollin e perandorisë.

Sipas biografit të tij Eusebius, përpara një beteje jetike në të cilën ai u përball me vështirësi të mëdha, Kostandini pa një kryq drite në qiell, së bashku me fjalët në greqisht: “Me këtë shenjë, ju do të fitoni”.

Kështu, perandori shënoi simbolin e krishterë të kryqit në mburojat e ushtarëve të tij dhe u betua se nëse ai do të fitonte, ai do të zotohej për krishterimin.

Kur ai triumfoi, ai e mbajti fjalën e tij, duke e mbështetur besimin për pjesën tjetër të jetës së tij. Kisha e Varrit të Shenjtë në Jerusalem u ndërtua me urdhër të tij dhe u bë vendi më i shenjtë në të ashtuquajturin krishterim. Ai ishte gjithashtu përgjegjës për Bazilikën e Vjetër të Shën Pjetrit në Romë. Shumë të krishterë e nderojnë atë si një shenjtor.

Në vitin 337 ai u sëmur rëndë në Nikomedia – Izmiti i sotëm, Turqi – dhe u pagëzua pak para vdekjes së tij, sipas praktikës së zakonshme të kohës. Ai ishte 65 vjeç.

Ai kishte sunduar për 31 vjet, më shumë se çdo perandor që nga Cezar Augustus , i pari dhe sipas shumë historianëve perandori më i madh romak .

Por për të gjitha reformat e tij, Kostandini mbetet i diskutueshëm. Disa historianë argumentojnë se ai nuk ishte kurrë një i krishterë, por thjesht një oportunist. Dhe një shkrimtar i lashtë e përshkruan atë si “për dhjetë vjet një sundimtar i shkëlqyer, për dymbëdhjetë një grabitës dhe për dhjetë një abuzues”.

Përgatiti: Albert Vataj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here