Makinat elektrike, të njohura gjithashtu si automjete EV, janë modelet me te preferuara. Ndërsa modelet e para moderne datojnë në vitet ’90, vetëm rreth dhjetë vjet më parë filloi prodhimi masiv i makinave elektrike.

Me ardhjen e modeleve të tilla si Nissan Leaf dhe Tesla Model S në rrugë, drejtuesit e ndërgjegjshëm për mjedisin filluan të anojnë drejt opsioneve më të gjelbra.

Pse duhet të keni një makinë elektrike:

Energjia elektrike është më e lirë se benzina dhe nafta. Automjetet elektrike nuk kanë sistem shkarkimi, që do të thotë se ato kanë zero emisione të gazrave të dëmshëm. Makinat elektrike janë mjaft te lehta për t’u drejtuar. Për shkak se një pjesë e ngadalësimit kontrollohet nga një motor elektrik, EV-të përdorin frenat e fërkimit më pak në krahasim me makinat konvencionale. Makinat elektrike janë shumë më të qeta se automjetet konvencionale, kështu që ato reduktojnë shumë ndotjen akustike. Ata janë më efikas në energji Sasia e energjisë e nevojshme për të drejtuar një makinë elektrike është më e vogël se ajo e gjeneruar nga një automjet i zakonshëm me djegie.

 

Por blerja e një EV ka gjithashtu të metat e saj. Le të hedhim një vështrim në disavantazhet e blerjes së një makine elektrike.

Pse nuk duhet të blini një makine elektrike:

Ndryshe nga stacionet e karburanteve, këto nuk do t’i gjeni kudo dhe nëse jetoni në një zonë ku automjetet elektrike janë të njohura, gjetja e një vendi për të rimbushur makinën tuaj mund të bëhet problem.

Ju duhet një investim i madh fillestar për të blerë një EV, në krahasim me blerjen e një makine me djegie të brendshme. Çmimi ende nuk është i arritshëm për të gjithë. EV-të duhet të furnizohen me energji më shpesh sesa makinat e zakonshme. Shumica mund të udhëtojnë vetëm deri në një mesatare prej rreth 100 deri në 200 km.

Ndryshe nga automjetet me djegie të brendshme, makinave elektrike mund të duhen shumë orë për t’u rimbushur. Bateritë në EV gjithashtu skadojnë, por ndërsa ndryshimi i një baterie të vogël në një makinë konvencionale është një proces i lehtë dhe i lirë, ta bësh këtë në një automjet që drejtohet vetëm nga energjia elektrike është shumë më i shtrenjtë.

Prodhimi i baterive për makinat elektrike mund të ketë një gjurmë më të madhe mjedisore sesa emetimet e shkaktuara nga automjetet konvencionale. Kina aktualisht dominon tregun e makinave elektrike , e ndjekur nga Evropa dhe SHBA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here