Kushdo që ka një gjysmë sy në tregun e banesave gjatë dy dekadave të fundit do ta dijë se në shumë vende, jo më pak në Shtetet e Bashkuara, është bërë shumë më e vështirë të blesh një shtëpi.

Por një raport i ri përmbledh ndjenjën e shumë blerësve të mundshëm të shtëpive duke krijuar një kategori që etiketon disa qytete të mëdha si “të papërballueshme”, shkruan CNN.

Raporti krahasoi të ardhurat mesatare me çmimet mesatare të shtëpive. Ai zbuloi se kërkesa e nxitur nga pandemia për shtëpi me hapësirë ​​të jashtme, politikat e përdorimit të tokës që synojnë kufizimin e shtrirjes urbane dhe investitorët që grumbullohen në tregje i kishin rritur çmimet.

Qytetet e ShBA-ve në Bregun Perëndimor dhe Havai zunë pesë nga 10 vendet më të papërballueshme, sipas raportit vjetor Demografik Ndërkombëtar për përballueshmërinë e banesave, i cili ka ndjekur çmimet e shtëpive për 20 vjet.

Ndoshta çuditërisht, qytetet më të shtrenjta të ShBA-së për të blerë shtëpi janë në Kaliforni, ku San Jose, Los Anxhelos, San Francisko dhe San Diego kanë hyrë të gjithë në top 10.

Australia është i vetmi vend tjetër përveç ShBA-së që dominon listën e “pamundshme të papërballueshme”, të udhëhequr nga Sidnej dhe qytetet jugore të Melburnit në Viktoria dhe Adelaide në Australinë e Jugut.

Por në krye të renditjes globale është Hong Kongu, qendra kompakte financiare aziatike e njohur për apartamentet e tij të vogla dhe qiratë e larta. Veçanërisht, është i vetmi treg kinez i mbuluar në raport.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here