Ka mendime të ndryshme midis kopshtarëve nëse është më mirë të ujitni bimët në mëngjes apo në mbrëmje, kurse disa betohen duke ujitur me ujë të ngrohtë

 

Ditët e majit sollën edhe mot me shi, kështu që ujitja e bollshme e kopshtit nuk ishte ende e nevojshme. Por ndërsa bëhet më e ngrohtë dhe më e thatë, pronarët e shtëpive me kopshte po pyesin se kur është koha më e mirë për t’i ujitur ato. Në mëngjes apo në mbrëmje?

Këtu nuk ka asnjë debat dhe nuk bëhet fjalë për faktin se çdo kopshtar ka mënyrën e vet.

Sigurisht që është më mirë të ujitet kopshti në mëngjes sesa në mbrëmje. Në mëngjes, toka ftohet, po ashtu edhe uji (nëse mbahet në vazo), që do të thotë më pak tronditje për tokën dhe për bimët.

Ujitja në mëngjes është më efikase, sepse bima thith lëndët ushqyese nga toka nga mëngjesi deri në mesditë (duhet të kujdesemi për diellin), dhe i sintetizon ato pasdite, transmeton Telegrafi.

 

Mos i ujisni bimët gjatë ditës, edhe nëse ato thahen. Nëse i spërkatni ose i ujisni bimët me ujë të ftohtë në atë kohë, mund të jetë fatale dhe gjethet do të digjen nëse i spërkatni me ujë të ftohtë në një ditë të nxehtë, sepse bimët e lagështa janë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve dhe dëmtuesve. Ujitja pikë-pikë është shumë më e mirë për bimët sesa ujitja me një kovë për ujitje.

 

Nëse do të ujitim bimët në mbrëmje, uji duhet të jetë në temperaturën e duhur. Nëse kemi një pus ose burim tjetër uji të ftohtë, e lëmë në një enë të përshtatshme (mundësisht të bardhë që të mos nxehet) në hije gjatë ditës, assesi në diell.

Uji nuk duhet të jetë as i ngrohtë, as i nxehtë, por as i ftohtë, diku nga 20 deri në 30 gradë. Nuk duhet të harrojmë edhe zorrën në të cilën uji mund të nxehet shumë. Derdhja e këtij uji të nxehtë do të shkatërronte përpjekjet tona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here