Hulumtimi i ri vjen për të shpjeguar sjelljen e të ushqyerit – Kjo është ndoshta arsyeja pse është më e vështirë për disa njerëz që të ndalojnë së ngrëni kur kanë plotësuar nevojat e tyre Një studim i fundit nga studiues në Northwestern Medicine, një sistem i kujdesit shëndetësor jofitimprurës i lidhur me Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northwestern në Çikago, Illinois, ekzaminoi marrëdhënien midis sistemeve të trurit dhe oreksit. Çfarë na bën të mos kemi moderim në konsumimin e ushqimit dhe për rrjedhojë të shtojmë peshë?

Sipas shkencëtarëve, ekziston një lidhje strukturore midis dy zonave të trurit që duket se janë të përfshira në rregullimin e sjelljes së të ushqyerit.

Le t’i hedhim një vështrim më të afërt gjetjeve të publikuara në Journal of Neuroscience. Përfundimet e studiuesve Zonat e trurit të ekzaminuara në studim janë shoqëruar me shqisën e nuhatjes dhe motivimin që drejton sjelljen.

Në mënyrë të veçantë, zonat në studim lidhin tuberkulën e nuhatjes, një pjesë e sistemit të shpërblimit të trurit që lidhet me nuhatjen, dhe një zonë të trurit të quajtur grija periaqueduktale (PAG), e cila është e përfshirë në përgjigjen ndaj emocioneve negative si kërcënimi, dhimbja dhe, ndoshta në shtypjen e oreksit.

Studiuesit zbuluan se sa më të dobëta të jenë lidhjet midis këtyre dy zonave shqisore, aq më i lartë është indeksi i masës trupore të subjekteve (BMI).

“Dëshira për të ngrënë lidhet me atë se sa tërheqëse është aroma e perceptuar e ushqimit – ushqimi ka erë më të mirë kur jeni të uritur sesa kur jeni të ngopur”, tha Guangyou Zhu, një nga autorët e studimit dhe një asistent profesor i neurologjisë në Northwestern. Universiteti i Mjekësisë Feinberg.

“Por nëse qarqet e trurit që ndihmojnë në drejtimin e kësaj sjelljeje ndërpriten – domethënë të ndalojmë së ngrëni kur jemi të ngopur sepse aroma nuk na tërheq më dhe ngjall ndjenja shpërblimi – sinjalet për të ndaluar të ngrënit mund të ngatërrohen, duke rezultuar në duke ngrënë për… të na shpërblejë edhe kur jemi të ngopur. Kjo nga ana tjetër mund të rrisë indeksin tuaj të masës trupore (BMI),” vazhdoi ai. Duke mposhtur të ngrënit e tepërt “Të kuptuarit se si funksionojnë këto procese bazë në tru është një parakusht i rëndësishëm për studimet e ardhshme që mund të çojnë në rregullimin efektiv të sjelljes së të ngrënit dhe trajtimin e të ngrënit të tepërt,” tha Christina Zelano, autore e lartë e studimit dhe profesoreshë e neurologjisë.

Emily Spurlock, një dietologe në Institutin për Mirëqenien Digjestive në Nju Jork, e specializuar në shëndetin e zorrëve dhe lidhjen e saj me peshën, tha:

“Në fakt, ne të gjithë e bëjmë deri diku. Vazhdojmë të hamë derisa të ngopemi. Disa njerëz janë më të mirë në dëgjimin e sinjaleve të ngopjes së trupit të tyre sesa të tjerët. Për shumë njerëz, aroma dhe pamja e një ëmbëlsirë të preferuar është më e fortë se ndjenja e ngopjes.

Kur një person ha tepron deri në pikën e parehatisë herën e parë, ata ndoshta e njohin atë. Sidoqoftë, sa më shumë që ndodh, ndjenja zbutet disi – mësohet me të dhe pushon së qeni e keqe me kalimin e kohës.

Ka nga ata që natyrisht kanë një lidhje më të fortë të trurit dhe ngrënia e tepërt nuk bëhet kurrë problem. Si mund ta forcojnë në atë masë ata që nuk e kanë? Mbetet vetëm ta zbulojmë”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here