Leonardo da Vinci kaloi 16 vjet duke punuar për ta realizuar pikturën e famshme

Pa shumë dyshime, Mona Lisa mbetet piktura më e famshme dhe më e njohur në botë, e cila është bërë jashtëzakonisht e famshme edhe për origjinën e saj, duke mos qenë një pikturë e madhe, por që ka hedhur themelet për studime shumë të thelluara, duke konfiguruar edhe një histori historike. aparat i nivelit shumë të rëndësishëm për kulturën botërore.

Ashtu si shumë vepra të tjera arti që kanë një vlerë të padiskutueshme që shkon përtej asaj financiare, është e natyrshme të përpiqemi t’i japim një figurë dhe një “numër” Mona Lizës.

Por sa vlen vërtet piktura më e famshme e Leonardo Da Vinçit?

Shumë ekspertë kanë bërë përllogaritje financiare në përpjekje për t’i dhënë një vlerë kësaj vepre që është padyshim portreti më i famshëm në botë.

Por a ka një vlerësim real? Disa janë përpjekur ta shohin bardh e zi dhe të llogarisin gjithçka në vlerë monetare.

Sa kushton Mona Lisa?

Janë të shumta legjendat dhe faktet që e kanë bërë këtë vepër të jetë shumë e famshme, duke përfshirë një vjedhje të famshme dhe të guximshme, por gjithçka ka lindur padyshim nga gjenialiteti absolut i Leonardos, i cili asnjëherë nuk ka dhënë drejtpërdrejt shpjegime, jo aq shumë për zonjën, e cila është Mona Lisa.

Kjo është Lisa nga Antonmaria Gherardini, e njohur edhe si Lisa del Giocondo (e quajtur “Gioconda” pikërisht sepse ishte gruaja e Francesco del Giocondo), duke filluar nga stili i përdorur, shkëlqimi por edhe buzëqeshja shumë e famshme dhe enigmatike e zonjës.

Franca, e cila e ka pasur pronësinë e pikturës që në fillim (që i është dhënë pasi iu shit nga artisti i Rilindjes familjes mbretërore franceze të atëhershme) nuk ka asnjë çmim dhe është diçka që “i referohet” vlerës së saj historike: është piktura që e lejon atë të marrë mbi 80% të vizitorëve në Luvrin ku është ekspozuar.

Megjithatë, bërja e një përllogaritjeje që lidh rëndësinë historike, vlerën e materialeve të përdorura dhe të gjithë faktorët ekonomikë, ka çuar në zhvillimin e vlerësimeve që nisin nga 1 miliard euro, duke iu referuar vlerës aktuale të parave që më shumë se 50 vjet më parë, Luvri vendosi të shpenzonte për të blerë Mona Lizën.

Sipas zyrës France Estimations, e cila merret pikërisht me vlerësimet e veprave të artit, vlera aktuale arrin në 2 miliardë euro, një shifër e cila, gjithsesi, nuk merr parasysh saktësisht të gjithë faktorët.

Megjithatë, është padyshim piktura më e “vlefshme” në botë dhe konsiderohet natyrshëm si piktura më e famshme e të gjitha kohërave.

Sipas një studimi të fundit nga Universiteti i Freiburgut, përgjigjja nëse ajo është “e pikëlluar” apo “e lumtur” është e thjeshtë: shprehja e saj është pa mëdyshje “e lumtur”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here