Po përpiqeni të ulni presionin e gjakut? Uluni nga pak çdo ditë dhe mund të shihni rezultate befasuese, thonë ekspertët. Hulumtimet e reja sugjerojnë se qëndrimi më pak ulur mund të bëjë mrekulli për shëndetin tonë.

Një studim u botua në JAMA Open Netëork muajin e kaluar, i cili shqyrtoi 283 të moshuar midis moshës 60 dhe 89 vjeç, të cilët u ndanë në dy grupe: ndërhyrje dhe kontroll.

Anëtarët e grupit të kontrollit u përfshinë në dhjetë takime me një trajner i cili i ndihmoi ata të vendosnin synime për një jetë më të shëndetshme. Anëtarëve të grupit të ndërhyrjes iu dha një tavolinë në këmbë dhe një gjurmues fitnesi që u kujtonte atyre të bënin pushime gjatë uljes së zgjatur, shkruan Index.hr.

U tregua se grupi i ndërhyrjes reduktoi kohën ditore të kaluar në një pozicion ulur me rreth 32 minuta, ndërsa grupi i kontrollit nuk pësoi ndryshime në sasinë e qëndrimit ulur. Gjithashtu, presioni i gjakut i subjekteve të grupit të ndërhyrjes u ul, duke sugjeruar se vetëm 30 minuta më pak qëndrim ulur në ditë mund të përmirësojë shëndetin kardiovaskular.

Shkencëtarët arritën në përfundimin se në popullatat me rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe rezultateve të lidhura me shëndetin, ndryshimet e vogla në modelet e qëndrimit ulur janë të mjaftueshme për të përmirësuar presionin e gjakut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here