Për faktin se është një ndër sjelljet më të hasura në foshnjëri e fëmijëri, prindërit nuk duhet të alarmohen, nëse fëmija e tyre thith gishtin e madh të dorës (apo ndonjë gisht tjetër)

Megjithatë nëse sjellja është e tepruar, mund të shkaktojë probleme dentare të pakthyeshme.

Kjo sjellje duket të jetë më e hasur te vajzat se te djemtë. Ky shqetësim mund të nisë të bëhet problem për fëmijën pas moshës 6 vjeç.

 

Kjo sjellje është shumë e zakonshme. Thithja është një aktivitet jetësor për foshnjën, ajo nis si një refleks mbijetese dhe jep mundësi zbulimi dhe kënaqësie.

 

Për këtë fakt shumë klinicistë mendojnë se thithja e gishtit mund të jetë një regresion në kënaqësinë orale të stadit oral kur personi vendoset në një tension, stres apo situatë tjetër të papëlqyeshme.

Thithja e gishtit mund të lidhet me eksitimin, urinë, ankthin, mërzinë, vetminë, trishtimin ose depresionin.

Metodat që përdoren për ta vendosur një fëmijë në gjumë, mund të ndikojnë në zhvillimin e këtij zakoni.

Studimet tregojnë se koha e paket e dhënies së gjirit apo dhe lënia vonë e tij mund të ndikojnë në këtë sjellje duke e nxitur atë.

Nëse sjellja vazhdon mbi moshen 6-7 vjeç, problemet dentare nuk do të vonojnë të shfaqen. Gjithashtu edhe psikologjikisht një qëndrim negativ prindëror mund të çojë në probleme edhe më të mëdha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here