Leif Eriksson dhe Vinland

Leif Eriksson ishte një viking që besohet të ketë qenë evropiani i parë që ka shkelur në Amerikën e Veriut. Ai është djali i Erikut të Kuq, i cili krijoi vendbanimin e parë viking në Grenlandë. Detajet mbi jetën dhe vdekjen e hershme të Eriksson nuk u përmendën në Sagat e Vikingëve, por dihet se ai kishte 2 djem, Thorgils dhe Thorkell. Ai supozohej se kishte lindur në Islandë.

Vinland

Ende ka debate nëse Eriksson ishte vërtet evropiani i parë që kishte shkelur në Amerikë. Kjo për shkak se kishte 2 saga vikinge që tregojnë pjesë të ndryshme të historisë. Sipas tregimit në Sagën e Erik të Kuqit, Leif zbuloi Vinland pasi humbi rrugës nga Norvegjia për në Grenlandë. Tregimi i Sagës së Grenlandezëve thoshte se nuk ishte Eriksson, por Bjarni Herjólfsson, një tjetër eksplorues norvegjez që zbuloi Amerikën e Veriut. Sidoqoftë, Vinland, i njohur gjithashtu si toka e rrushit të egër në Amerikën e Veriut besohej të ishte vendbanimi i parë i vikingëve në Amerikën e Veriut, vendndodhja e saktë nuk dihet, por besohet se ka qenë e vendosur në atë që tani njihet si Kanadaja Lindore. /Trungu & InforCulture

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here