Profesionet më të paguara të së ardhmes lidhen kryesisht me fushën e IT. Edhe pse ky sektor është përballur me një numër të madh pushimesh nga puna në vitet e fundit, ai është ende një nga më fitimprurësit.

E ardhmja e vendeve të punës është e ndërthurur me zhvillimet teknologjike, ndryshimet demografike dhe dinamikat ekonomike globale.

Parashikimet sugjerojnë se automatizimi, robotika dhe inteligjenca artificiale (AI) do të ndryshojnë shumë perspektivën e punësimit, raporton noa.al.

Deri në vitin 2030, këto teknologji mund të ripërcaktojnë rolet e punës, me parashikime që tregojnë se deri në 800 milionë pozicione në mbarë botën mund të automatizohen.

Për më tepër, studimet tregojnë se një pjesë e madhe e vendeve të punës – deri në 30 përqind – mund të automatizohen, duke çuar potencialisht në ndryshime të mëdha në punësim.

Paga mesatare vjetore: 133,115 dollarë

Inxhinierët DevOps, me një pagë mesatare vjetore prej 133,115 dollarë në SHBA, luajnë një rol të rëndësishëm në optimizimin e zhvillimit të softuerit. Ata menaxhojnë një mori përgjegjësish, duke përfshirë mbikëqyrjen e ekipeve, shkurtimin e cikleve të zhvillimit dhe përmirësimin e bashkëpunimit midis operacioneve dhe njësive të zhvillimit. Fitimi i përvojës përmes roleve ose certifikimeve të nivelit fillestar, si Administrimi i Sistemit Linux mund të jetë shumë i dobishëm në gjetjen e kësaj pune, e cila besohet të jetë një nga më të paguarit në 10 vitet e ardhshme.

6. Inxhinierët FinTech

Paga mesatare vjetore: 135,000 dollarë

Inxhinierët FinTech zhvillojnë dhe mirëmbajnë zgjidhje teknologjike financiare, duke kombinuar zgjidhjet e financave dhe teknologjisë. Ata dizajnojnë dhe zbatojnë aplikacione softuerike për banka, investime, pagesa dhe shërbime të tjera financiare.

5. Zhvilluesit e softuerit

Paga mesatare vjetore: 136,096 dollarë

Precedence Research parashikon që tregu global i softuerit të zhvillimit të aplikacioneve do të arrijë afërsisht 328.3 miliardë dollarë deri në vitin 2032, nga 155.64 miliardë dollarë në 2022. Tregu pritet të zgjerohet me 7.8 përqind midis viteve 2023 dhe 2032. Amerika e Veriut kontribuoi me mbi 41 për qind të të ardhurave të këtij tregu në vitin 2022. Paga mesatare vjetore për zhvilluesit e programeve kompjuterike ishte 127,260 dollarë në maj 2022. Është një nga punët me pagesë të lartë që kërkohet në të ardhmen.

4. Inxhinierët e Full Stack

Paga mesatare vjetore: 138,498 dollarë

Inxhinierët e Full Stack janë ekspertë në zhvillimin e pjesës së përparme dhe të pasme, duke i lejuar ata të punojnë në të gjitha aspektet e zhvillimit të aplikacioneve në ueb. Aftësitë e tyre kryesore janë njohja e gjuhëve programuese si JavaScript, HTML dhe CSS, njohja e kornizave si React ose Angular, menaxhimi i bazës së të dhënave, kontrolli i versioneve me Git dhe zgjidhja e një numri të madh problemesh.

3. Ekspertë në transformimin dixhital

Paga mesatare vjetore: 139,612 dollarë

Transformatorët dixhitalë nxisin ndryshime të rëndësishme organizative duke përdorur teknologjinë për të përmirësuar proceset, sistemet dhe përvojën e klientit. Ata analizojnë strukturat ekzistuese, zbatojnë zgjidhje dixhitale dhe nxisin një kulturë inovacioni, duke kontribuar kështu në zhvillimin më të shpejtë të biznesit.

2. Specialistët në AI dhe mësimin e makinerive

Paga mesatare vjetore: 153,337 dollarë

Tregu i mësimit të makinerive po përjeton rritje të konsiderueshme dhe sektori global i NLP parashikohet të rritet nga 26.42 miliardë dollarë në 2023 në 161.81 miliardë dollarë deri në vitin 2029. Ky zgjerim eksponencial pasqyron rolin kyç të industrisë në nxitjen e përparimit teknologjik në sektorë të ndryshëm. Vetëm Përpunimi i Gjuhës Natyrore (NLP) po tregon një normë të shkëlqyer rritjeje vjetore, me parashikimet që tregojnë një rritje prej rreth 25 përqind gjatë kësaj periudhe. Këto shifra konfirmojnë kërkesën në rritje për punonjës në këtë fushë.

1. Arkitektët e bazës së të dhënave

Paga mesatare vjetore: 172,205 dollarë

Arkitektët e bazave të të dhënave paguhen shumë për shkak të aftësive të tyre të specializuara në projektimin, zbatimin dhe menaxhimin e sistemeve komplekse të bazës së të dhënave që janë kritike për biznesin. Ekspertiza e tyre siguron ruajtjen, menaxhimin dhe sigurinë efikase të të dhënave, gjë që është jetike për vendimmarrjen dhe operacionet. Kjo e bën atë punën më të paguar në të ardhmen.

E, duke parë sa vlejnë këto punë, këshilla për të rinjtë është të përqafojnë studimet dhe praktikën në këto fusha që sigurojnë të ardhme më të mirë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here