Sipas një studimi të fundit nga Universiteti i Edinburgut, dëmtimi i mëlçisë shkaktohet nga përdorimi i tepruar i paracetamolit, një ilaç i zakonshëm kundër dhimbjeve.

Informacione të reja treguan se si qetësuesi popullor dëmton mëlçinë. Studimet e kryera te minjtë zbuluan një lidhje me toksicitetin e mbidozës, e cila ndonjëherë është fatale dhe e vështirë për t’u kuruar.

Studimi mund të ndihmojë në udhëheqjen e hulumtimeve dhe trajtimet për të zbutur efektet negative të ilaçit, i cili është shkaku kryesor i dhimbjes akute të mëlçisë.

Studiuesit konkluduan se si paracetamoli ndikoi në qelizat e mëlçisë si në indin e njeriut, ashtu edhe në atë të miut.

Gjetjet e tyre treguan se në rrethana të caktuara, paracetamoli mund të dëmtojë mëlçinë duke ndërhyrë në nyjat strukturore, që janë thelbësore për funksionimin e duhur të qelizave fqinje në mëlçi.

Lidhjet e ngushta janë lidhje midis qelizave në murin qelizor që, kur prishen, dëmtojnë strukturën e indit të mëlçisë, duke dëmtuar funksionin e qelizave dhe ndoshta edhe duke shkaktuar vdekjen e qelizave.

Edhe pse ky lloj shkatërrimi qelizash ka qenë i lidhur me sëmundje të mëlçisë si kanceri, ciroza dhe hepatiti, më parë nuk ka qenë i lidhur me toksicitetin e paracetamolit.

Studiuesit tani synojnë të zhvillojnë një metodë të besueshme të përdorimit të qelizave të mëlçisë njerëzore si një alternativë ndaj testimit të kafshëve.

Më pas, ata do të shikojnë se si doza dhe kohë të ndryshme të paracetamolit ndikojnë në toksicitetin në mëlçi dhe identifikojnë objektivat e mundshëm për barna të reja.

Paracetamoli është qetësuesi më i popullarizuar i dhimbjeve në botë, pasi është i përballueshëm, i sigurt dhe efektiv kur përdoret sipas udhëzimeve.

Megjithatë, dëmtimi i mëlçisë, i shkaktuar nga ilaçet, mbetet një problem i rëndësishëm klinik dhe një pengesë për zhvillimin e ilaçeve më të sigurta.

Gjetjet theksojnë nevojën për kujdes në përdorimin e paracetamolit dhe mund të ofrojnë njohuri për të reduktuar dëmin që mund të rezultojë nga përdorimi i papërshtatshëm.

Dr. Leonard Nelson nga Laboratori i Hepatologjisë dhe Instituti për Bioinxhinierinë, thekson rëndësinë e këtyre studimeve në kuptimin dhe parandalimin e dëmeve të lidhura me paracetamolin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here