Disa studiues në Barcelonë kanë bërë përparime të rëndësishme në trajtimin e kancerit duke zhvilluar nanorobot të aftë për të reduktuar tumoret e kancerit të fshikëzës me 90%. Këta robotë të vegjël, me diametër 450 nanometra, u injektuan në gjakun e minjve me kancer të fshikëzës. Të mbuluara me nanogrimca ari, ata lëvizën përmes qarkullimit të gjakut dhe sulmuan në mënyrë selektive tumorin.

 

Nanobotët kanë një sferë silici që përmban përbërës të ndryshëm, duke përfshirë enzimën ureazë dhe jodin radioaktiv. Ureaza reagon me urenë në urinë për të nxitur nanorobotin, ndërsa jodi radioaktiv trajton kancerin. Studimi sugjeron se këto nanobote mund të zvogëlojnë nevojën për trajtime të shumta të tumorit, duke ofruar një qasje potencialisht novatore për terapinë e kancerit të fshikëzës.

Kanceri i fshikëzës është një lloj i zakonshëm i kancerit te meshkujt dhe trajtimet aktuale shpesh përfshijnë kirurgji dhe kimioterapi, të cilat mund të jenë të kushtueshme dhe kërkojnë vizita të shumta spitalore.

Image

Nanobotët, të projektuar për të depërtuar në tumor në mënyrë efikase, treguan rezultate premtuese në një studim te minjtë, duke arritur reduktimin e tumorit në një vizitë. Studiuesit vëzhguan se si nanobotët rritën ekuilibrin e pH pranë tumorit, duke zbërthyer matricën e tij jashtëqelizore dhe duke lejuar depërtim dhe akumulim më të madh në tumor. Ndërsa studimi fokusohet te minjtë, kërkimet e mëtejshme synojnë të përcaktojnë efikasitetin afatgjatë të këtij trajtimi me nanobotë për kancerin e fshikëzës.

Nëse është e suksesshme në provat njerëzore, kjo qasje me nanorobotë mund të revolucionarizojë trajtimin e kancerit duke ofruar një metodë më efikase dhe më të shënjestruar. Dihet se kanceri i fshikëzës ka një shkallë të lartë të përsëritjes, duke kërkuar trajtime shtesë dhe duke shkaktuar kosto të konsiderueshme.

Image

Trajtimi me nanobotë, duke reduktuar nevojën për ndërhyrje të shumta, jo vetëm që mund të përmirësojë rezultatet e pacientit, por gjithashtu mund të zvogëlojë barrën financiare që lidhet me terapinë e kancerit të fshikëzës. Ndonëse po bëhet studime shtesë për të vlerësuar efektivitetin afatgjatë, kjo teknologji me nanorobotë është premtuese për avancimin e metodologjive të trajtimit të kancerit.

 

 

 

 

 

 

© SYRI.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here