Këtu janë një sërë zonash të hapësirës ajrore ku avionët janë të ndaluar të hyjnë. Në thelb ekzistojnë dy lloje kryesore të zonave të kufizuara: zonat e ndaluara për fluturime dhe hapësira ajrore e ndaluar.

 

Ndërsa të dy emërtimet qëndrojnë për një ndalim të fluturimit, ekziston një dallim midis të dyve. Një zonë e ndaluar fluturimi (NFZ), ose zona e përjashtimit ajror (AEZ), është një zonë e caktuar dhe e kontrolluar nga ushtria, dhe zakonisht bëhet kështu ku ka konflikte.

Disneyland në Kaliforni dhe Disney World në Florida konsiderohen “Hapësira ajrore e Mbrojtjes Kombëtare”. Ato janë bërë zona të ndaluara për fluturime që nga sulmet terroriste të 11 shtatorit. Asnjë avion (duke përfshirë dronët) nuk mund të fluturojë brenda një rrezeje prej 3 miljesh nga çdo park Disney.

 

Machu Picchu – Avionët nuk mund të fluturojnë mbi qytetin Inka të shekullit të 15-të të Machu Picchu në Peru. Në vitin 2006, qeveria peruane krijoi zonën e ndalim-fluturimit në një përpjekje për të ndaluar udhëtimet me helikopterë me fluturime të ulëta nga operimi në zonë, të cilat jo vetëm që shqetësonin vizitorët, por edhe kërcënonin faunën dhe florën lokale.

 

Meka – Çdo vit, miliona pelegrinë myslimanë vizitojnë Qaben dhe Xhaminë e Madhe në Mekë, Arabi Saudite, si pjesë e një pelegrinazhi të njohur si haxhi. Qyteti i Shenjtë i Islamit e mban hapësirën e tij ajrore të pastër nga shpërqendrimet dhe e bën këtë nga respekti për fenë dhe pasuesit e saj.

 

Taj Mahal – Taj Mahal në Agra, Uttar Pradesh, është një nga atraksionet më të mëdha turistike të Indisë. Mauzoleumi i shekullit të 17-të të epokës Mughal është një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s dhe që nga viti 2019, avionët nuk janë lejuar të fluturojnë mbi të. Arkeologët dhe zyrtarët e sigurisë së Taj Mahal kërkuan ndalimin pasi ushtria indiane shkeli hapësirën ajrore të monumentit në disa raste.

Washington DC – Uashingtoni mbahet nga një Zonë e Rregullave Speciale të Fluturimit (SFRA), e përbërë nga dy unaza: ka një unazë të jashtme prej 48 km dhe një unazë të brendshme 24 km.

Pallati Buckingham – Rezidenca zyrtare mbretërore në Londër, është gjithashtu një zonë e ndaluar fluturimi. Monarku dhe familja e tij gjithashtu nuk do të shohin asnjë aeroplan që fluturon mbi Kështjellën Windsor.

Hungaria – Ky komb evropian nuk lejon aeroplanë mbi kryeqytetin e tij, Budapest, as mbi parqe kombëtare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here