Në një botë moderne, të ngarkuar, kujdesi ndaj shëndetit mendor po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm, Meqë tashmë kemi hyrë në një vit të ri, na nevojitet aplikimi i pesë strategjive të thjeshta por efektive.

Këto metoda mund të na ndihmojnë të përballemi me stresin dhe të përmirësojmë mirëqenien tonë të përgjithshme mendore.

Provoni një metodë të testuar për gjumë më të mirë

Gjumi i mjaftueshëm është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëjmë për shëndetin tonë mendor. Gjumi luan një rol kyç në rregullimin e humorit, funksionet njohëse dhe mirëqenien e përgjithshme emocionale dhe psikologjike.

Një rutinë e vazhdueshme dhe cilësore e gjumit mund të ketë një ndikim pozitiv në trajtimin e stresit. Prioriteti i gjumit cilësor bëhet një hap i rëndësishëm në kujdesin për shëndetin tuaj mendor.

Mësoni si të dalloni nëse ankthi juaj është mbrojtës apo problematik

Është normale të ndihesh në ankth ndonjëherë. Ekspertët thonë se është një sistem i brendshëm alarmi që mund të përmirësojë performancën tonë dhe të na ndihmojë të njohim rrezikun. Megjithatë, është e rëndësishme të jeni në gjendje të përcaktoni kur niveli i ankthit nuk është në intervalin normal.

“Nëse filloni të vini re se shqetësimi dhe frika janë vazhdimisht të pranishme, ky është një sinjal se keni nevojë për ndihmë”, tha mjeku dhe presidenti i Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë, Petros Levounis për New York Times.

Shenja të tjera që duhet pasur kujdes përfshijnë shqetësimin, ndjenjat e frikës ose dënimit, rrahjet e shpejta të zemrës, djersitjen, dridhjet dhe problemet me përqendrimin.

Mos mendoni shumë për shqetësimet

Nëse priremi të mendojmë shumë, ka disa mënyra të thjeshta për të frenuar këtë zakon. Një prej tyre është shpërqendrimi. Mund të përpiqemi të luajmë ndonjë lojë strategjike ose të dëgjojmë muzikë.

Jini mirënjohës për gjërat e vogla

Mirënjohja është një emocion pozitiv dhe është e rëndësishme ta shprehni atë sa herë që është e mundur. Kjo mund të përfshijë shkrimin e letrave falënderuese ose shënimin e gjërave pozitive në jetën tonë. Falënderimi i miqve, partnerëve romantikë dhe madje edhe kolegëve të punës mund të kontribuojë gjithashtu në shëndetin mendor.

Mundohuni të praktikoni çdo lloj arti

Shumë mund ta dinë se arti mund të ndihmojë shëndetin mendor, por pak e zbatojnë atë. Shkrimi i një kënge, këndimi ose vizatimi mund të ndihmojë në ngritjen e shpirtit tonë, pavarësisht se sa krijues e konsiderojmë veten. Një nga mënyrat më të lehta për të filluar është me ngjyrosje. Rreth 20 minuta ngjyrosje, një dizajn kompleks gjeometrik, është i dobishëm për reduktimin e ankthit.

Ruajtja e shëndetit mendor po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme dhe me këto praktika ne mund të krijojmë një bazë për ekuilibrin mendor dhe të gjejmë gëzim në gjërat e vogla. Një gjumë i mirë i natës, praktikimi i artit dhe mirënjohja janë strategji të thjeshta dhe efektive që mund të përmirësojnë jetën tonë të përditshme dhe gjendjen mendore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here