Sëmundjet e zemrës që përparojnë fshehurazi bëjnë që miliona njerëz të humbasin jetën çdo vit. Prandaj, është thelbësore të mbrojmë shëndetin e zemrës dhe të diagnostikojmë sëmundjet e zemrës në fillim. Megjithëse simptomat e sëmundjeve të zemrës përgjithësisht mendohet se ndodhin në zemër, hulumtimet tregojnë se ato shfaqen edhe në mënyra të ndryshme, citon CNN Turk.

Studiuesit kanë identifikuar një lidhje midis rrudhave të llapës së veshit dhe sëmundjes së arterieve koronare. Kjo rrudhë zakonisht formohet në një kënd 45 gradë dhe shkon diagonalisht përgjatë llapës së veshit. Edhe pse kjo palosje diagonale në llapën e veshit nuk është gjithmonë një tregues i sëmundjeve të zemrës, ekspertët rekomandojnë që është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse përjetoni këtë lloj ndryshimi. Palosja tërthore e llapës së veshit u propozua nga Frank Sanford, i cili e vuri re për herë të parë këtë lidhje në vitet 1970 dhe që atëherë ekspertët kanë bërë shumë kërkime për këtë temë. Në një artikull të vitit 1973, Frank Sanford raportoi një lidhje midis palosjes së llapës së veshit dhe sëmundjes së zemrës, bazuar në hulumtimin e tij dhe të kolegëve të tij.

 

Në dekadat që nga ajo kohë, shumë studiues kanë ekzaminuar lidhjen e vijës së vogël në llapën e veshit me sëmundjen e arterieve koronare. Një nga studimet më të mëdha, bazuar në më shumë se 500 autopsi, zbuloi se rrudhat e llapës së veshit mund të parashikojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 80 për qind te njerëzit nën 40 vjeç. Një studim tjetër tregon se rrudhat e llapës së veshit lidhen me rritjen e incidencës, shtrirjes dhe ashpërsisë së sëmundjeve të zemrës. Një studim tjetër i rreth 250 pacientëve të shtruar në spital për goditje akute zbuloi se afërsisht 80 përqind e këtyre pacientëve kishin një rrudhë diagonale në llapët e veshit të tyre. Bazuar në këto rezultate, mjekët arritën në përfundimin se palosjet e llapës së veshit mund të parashikojnë goditjen ishemike dhe sëmundjet e zemrës.

Megjithatë, një studim i vitit 2021 tregon se rrudha në organin e dëgjimit është ende e pamjaftueshme për sa i përket efektivitetit diagnostikues. Studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të shpjegojnë përfundimisht arsyen e kësaj lidhjeje misterioze midis veshit dhe zemrës. Një teori është se muskuli i zemrës dhe llapa e veshit përbëhen nga i njëjti material gjenetik dhe lidhen drejtpërdrejt me njëri-tjetrin. Një tjetër teori është se rrudhat e veshit janë një lloj degjenerimi i lëkurës për shkak të sëmundjeve vaskulare./

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here