Ekipi që qëndron pas kanalit Donut Media në YouTube u përpoq të gjente përgjigjen për këtë pyetje.

Ata u nisën nga vetë përkufizimi i kuajfuqisë, sipas të cilit është fuqia e nevojshme për të ngritur një masë prej 75 kilogramësh (duke vepruar me një forcë prej 75 kilogramësh) në një lartësi prej 1 metër në një kohë prej 1 sekonde.

Autorët e videos shkojnë më tej në të kaluarën dhe gjetën përkufizimin e parë në fund të shekullit të 18-të, kur James Watt erdhi me idenë për të krahasuar motorin e tij me avull me fuqinë e kuajve. Ai llogariti se një kalë mund të ngrejë një ngarkesë prej 250 kilogramësh në një lartësi prej një këmbë (0.3 m) në një sekondë.

Kështu që Donut Media lindi me idenë për ta sjellë kalin në slitë ku testohen makinat. Sigurisht, është një gjë shumë komplekse dhe në fund ata punësuan kompaninë Motivo, e cila doli me një mënyrë për të transferuar lëvizjen e drejtpërdrejtë të kalit në lëvizjen rrethore të rrotullave.

Në këtë video argëtuese por edukuese, autorët zbulojnë se sa “kuaj fuqi” mund të prodhojë një njeri dhe më në fund zbulojmë se sa “kuaj” mund të prodhojë një kal. Rezultati mund t’ju habisë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here