Shkencëtarët kanë rizbuluar një gjitar i cili ishte zhdukur prej kohësh, i përshkruar si një iriq, në malet Ciklop të Indonezisë. Kjo specie nuk ishte parë në zonë prej më shumë se 60 vjet nga hera e fundit.

Echidna u fotografua për herë të parë nga një aparat fotografik në ditën e fundit të një ekspedite katër-javore të udhëhequr nga shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit. Pasi zbriti nga malet biologu James Kempton fotografoi imazhet e krijesës së vogël duke ecur nëpër pyll, citon CNN.

Echidnas ndajnë emrin e tyre me një krijesë mitologjike greke gjysmë- gjarpër dhe u përshkruan nga ekipi si kafshë të natës në strofulla, të cilët janë jashtëzakonisht të vështirë për t’u gjetur.

“Arsyeja pse duket kaq ndryshe nga gjitarët e tjerë është sepse është një anëtar i monotremes, një grup vezësh që u nda nga pjesa tjetër e pemës së jetës së gjitarëve rreth 200 milionë vjet më parë,” tha Kempton.

Lloji është regjistruar shkencërisht vetëm një herë, nga një botanist holandez në vitin 1961. Një specie e ndryshme echidna gjendet në të gjithë Australinë dhe ultësirën e Guinesë së Re.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here