Në mënyrë tipike, në kinema, perdet që rrethojnë ekranin, si dhe karriget, janë të kuqe. Por a keni menduar se pse është bërë kjo zgjedhje? Besohet se ka dy arsye kryesore: obsesioni ynë për operat italiane dhe fakti që e kuqja është ngjyra e parë që humbasim në kushtet e dritës së errët.

Për shekuj, Italia ka qenë qendra e shfaqjeve të operës. Duke qenë kështu, ndërsa operat filluan të zgjeroheshin në pjesën tjetër të Evropës, shtëpitë e operës u projektuan që të dukeshin si operat italiane, të cilat ishin kryesisht të kuqe dhe të arta. Ky trend u përhap më pas në të gjithë Evropën.

Por, siç duket, ka edhe një arsye tjetër pse trendi i kuq ka mbizotëruar deri më sot dhe ka të bëjë me shkencën: e kuqja është ngjyra e parë që humbasim në kushte me dritë të ulët. Me një gjatësi vale prej 650 nm, sapo dritat të fiken, ngjyra e kuqe do të jetë e para që do të “zhduket” nga sytë tanë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here