Domatja është një nga ushqimet që konsumohet me kënaqësi në çdo vakt të ditës. Është veçanërisht i domosdoshëm për tavolinat e mëngjesit. Si me çdo ushqim, konsumimi i pavetëdijshëm i domateve mund të çojë në probleme të ndryshme shëndetësore.

Ekspertët deklarojnë se domatet, veçanërisht të konsumuara me stomakun bosh, mund të kenë pasoja shumë të rrezikshme për shëndetin e njeriut. Duke nënvizuar se sheqeri natyral që përmban domatet mund të ndikojë negativisht në sheqerin në gjak të diabetikëve, mjekja Canan Karatay shprehet se konsumimi i tepërt i domates mund të shkaktojë edhe probleme me tretjen. Domatja, e cila është një ushqim acid, prish ekuilibrin e acideve të stomakut nëse konsumohet shumë.

Nëse ndjeni një ndjesi djegieje në stomak pasi keni ngrënë domate, do të ishte e dobishme ta eliminoni. Konsumimi i tepërt i domateve çon në akumulimin e një alkaloidi të quajtur solaninë, i cili krijon kalcium në kyçe. Kjo gjendje shkakton dhimbje në nyje, madje edhe struktura e kyçeve mund të ndryshojë. Minerali oksalat, i cili shkakton gurë në veshka, gjendet në sasi të mëdha te domatet. Kjo tregon se ngrënia e tepërt e domateve shkakton gurë në veshka. Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, njerëzit me sëmundje kronike të avancuara të veshkave duhet të kufizojnë marrjen e tyre të kaliumit dhe domatet janë të pasura me kalium. Konsumimi i tepërt i domateve, të cilat janë të pasura me likopen, shkakton një njollë në lëkurë të quajtur likopenedermi. Kjo njollë vërehet veçanërisht në fytyrë dhe në shpinë,

Ata që vuajnë nga sindroma e zorrës së irrituar përjetojnë probleme me djegie dhe ënjtje kur hanë shumë domate.

Dietologia shpjegon se mbingarkesa e likopenit për shkak të konsumit të tepërt të domates mund të shkaktojë diarre, nauze, ngërçe në stomak, gazra dhe madje edhe të vjella. Natyra acidike e domateve irriton fshikëzën. Konsumimi i domateve të papërpunuara shkakton urinim të shpeshtë. Domatet nuk duhet t’u jepen kurrë foshnjave në procesin e të ushqyerit plotësues. Domatja, e cila është një ushqim alergjik, përmban një substancë të quajtur ‘histamine’. Kjo substancë mund të shkaktojë acarim dhe skuqje të lëkurës.

Likopeni që gjendet në farat e domates rrezikon shëndetin riprodhues të meshkujve, veçanërisht. Konsumimi i tepërt i domates mund të ndikojë negativisht edhe në gjëndrat e prostatës, të cilat sekretojnë një pjesë të lëngut që formon spermën

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here