Stinët ndryshojnë pa periudha tranzicioni dhe temperaturat ditore ndonjëherë ndryshojnë deri në 15 gradë. Këto kushte të motit kanë një ndikim të fortë në shëndet, veçanërisht në nivelet e presionit të gjakut.

I ftohti ndikon në ngushtimin e enëve të gjakut – enët periferike dhe ato të gjakut që ushqejnë muskulin e zemrës – dhe për këtë arsye mund të jetë një nga arsyet e përkeqësimit të sëmundjeve koronare, dhe gjithashtu mund të çojë në një atak në zemër.

Ndikon edhe në enët e gjakut të trurit, ndaj mund të jetë shkaku i një goditjeje në tru.

Moti i ftohtë mund të përkeqësojë gjendjen e atyre me bronkit kronik obstruktiv ose astmë, ndërsa moti i nxehtë dhe i lagësht nuk është i mirë për pacientët me mushkëri.

Temperaturat e ulëta rrisin vlerën e presionit të gjakut sepse shkakton vazokonstriksion të enëve të gjakut, gjegjësisht ngushtim të enëve të gjakut, ka thënë për City Magazine specialiste Dr. Slavica Iliq.

Në një masë më të vogël ose më të madhe, të gjithë reagojnë ndaj ndryshimeve të motit, por pacientët kronikë vuajnë më shumë. Me gjithë zbatimin e rregullt të terapisë së përshkruar, simptomat e sëmundjes themelore intensifikohen dhe ankesat meteoropatike janë më të theksuara te gratë në menopauzë.

“Nëse trupi i një personi të shëndoshë reagon me dhunë ndaj ndryshimit të motit, rekomandohet një ekzaminim i detajuar mjekësor për të përcaktuar nëse është fillimi i një sëmundjeje”, këshillon mjeku dhe shton:

“Për të parandaluar ndryshimet e papritura të presionit të gjakut kur vjen stina e ftohtë, mjeku i familjes së pacientit rrit dozën e antihipertensiveve për të mbajtur nën kontroll sëmundjen.

Gjithashtu, nëse ndodh shpesh që presioni i gjakut të bjerë shumë dhe të bjerë nën normalen, është shenjë për të kërkuar ndihmë mjekësore, sepse në këtë rast është e nevojshme të ndryshohet terapia”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here