Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike (IKSHPK) ka njoftuar se është diagnostikuar rasti i parë me ethe të minjve në Kosovë.

Sipas Institutit, burim kryesor i këtij infeksioni janë minjtë.

Njoftimi i plotë:

ETHET E MINJVE
Prindër të nderuar!
Kujdesuni për fëmijët tuaj!
Ruani ushqimet nga minjtë!
Mos përdorni fruta mali të palara sepse mund të sëmureni nga ethet e minjve!
Duke qenë se Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike përcjell situatën epidemiologjike me ethet e minjve, për çdo vit paraqiten raste sporadike, të cilat në Kosovë janë të përhapura, në rajonin e Dukagjinit, rajonin e Karadakut dhe rajonin e Shalës, varësisht nga shumimi i minjve.
Në laboratoret e mikrobiologjisë diagnostikuam rastin e parë sivjet me ethe të minjve!
Burimi i infeksionit janë minjtë. Sëmundja përhapet me ushqim, me aerosole dhe me kontakt. Rastet me ethe hemorragjike me sindromën renale sporadike janë të palidhura mes veti dhe nuk ka ndonjë shpërthim epidemik mes tyre, por pakujdesi gjatë ruajtjes së ushqimit dhe konsumimi i manave të palara mund të shkaktojë sëmundje vdekjepruese.
Në organizmin e njeriut shkaktari hy përmes tri portave hyrëse: trakti respirator, trakti tretës dhe përmes lëkurës.
Trajtimi i sëmundjes bëhet me sukses të plotë në Klinikën Infektive në qoftë se paraqiten me kohë. Poqese të sëmurët kërkojnë ndihmë me vonesë paraqiten komplikime, e që mund të bllokohen veshkat.
Klinika Interne, gjegjësisht repartet e dializës janë të gatshme që të hemodializojnë përkohësisht pacientët. Ndërsa, Instituti Kombëtar me laboratorët e vet, e diagnostikon sëmundjen brenda ditës.
Masat parandaluese

 1. Pengimi i futjes së brejtësve në shtëpi dhe stane.
 2. Ruajtja e ushqimit nga ekskretet e brejtësve.
 3. Përpunimi termik i artikujve ushqimor të dyshimtë
 4. Frytet e pyllit mos të konsumohen pa u pastruar
 5. Djathit të freskët t’i shtohet kripë dhe mos tē konsumohet si i freskët nëse dyshohet se është kontaminuar
 6. Gjatë punës në fushë të punohet me maska nëse vërehet shtim të brejtësve
 7. Larja e duarve me ujë dhe sapun te kosarët dhe punëtorët tjerë të fushës para ngrënies
 8. Mos hidhni mbeturina kudo
 9. Të bëhet klorimi i ujit të pijes
 10. Zhdukja e vatrave natyrore të brejtësve
 11. Dezinfektimi i sipërfaqeve të kontaminuara nga ekskretet e brejtësve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here