Për shumë prej nesh, makina është si një anëtar tjetër i familjes, sepse përfundojmë duke investuar shuma të mëdha parash për ta mbajtur në gjendjen më të mirë mekanike dhe estetike. Megjithatë, përdorimi i përditshëm dhe mungesa e informacionit mund t’ju çojë në disa gabime që mund të shmangen lehtësisht.

Kjo është arsyeja pse më poshtë ju tregojmë 10 gjëra që duhet të ndaloni së bëri me makinën tuaj nëse dëshironi ta mbani atë të re dhe të bukur për më gjatë.

  1. Nuk i kushtoni rëndësi pastërtisë

Pastërtia është thelbësore që makina juaj të duket gjithmonë mirë dhe, megjithëse mund të duket logjike, jo të gjithë janë të vetëdijshëm për detajet. Nga jashtë, pluhuri dhe lagështia mund të prishin bojën e automjetit, duke krijuar njolla që do të jenë shumë të vështira për t’u hequr. Ndërsa në brendësi, filtrat e papastër mund ta bëjnë ajrin shumë të rrezikshëm për frymëmarrjen tuaj, me nivele të larta të dioksidit të karbonit dhe oksidit të azotit.

  1. Po injoroni fshirëset e xhamit

Kur lajnë makinën, njerëzit shpesh harrojnë fshirëset e xhamit. Këto janë të një rëndësie jetike për shikueshmëri të mirë, veçanërisht gjatë sezonit të shirave. Papastërtia dhe pluhuri mund të grumbullohen në tehet e fshirëseve dhe madje edhe gurë të vegjël që mund të gërvishtin xhamin, duke ndikuar në estetikën e makinës suaj.

  1. Mbushni tepër serbatorin.

Shumë njerëz ende e kanë zakon ta tejmbushin me karburant makinën, madje edhe të tejkalojnë kufijtë e rekomanduar nga prodhuesit. Njerëzit zakonisht e bëjnë këtë për të shmangur furnizimin e shpeshtë, por ku zakon ndikon në mjedisin dhe estetikën e makinës suaj nëse benzina derdhet dhe lë gjurmë në bojë.

  1. Ecni me shpejtësi në rrugë ku ka gropa

Ecja në rrugë me gropa është e zakonshme në vendin tonë, por nëse ecni me shpejtësi prishni makinën. Jo vetëm balanca por ndikon edhe tek rrotat, gomat etj. Është gjithmonë më mirë të ngadalësoni dhe t’i kushtoni vëmendje rrugës për të shmangur ndonjë surprizë të pakëndshme.

  1. Përdorimi i ujit në vend të antifrezës.

Edhe pse uji është përdorur për shumë vite si ftohësi kryesor në makina, antifreza ka disa karakteristika që e bëjnë atë një produkt më të mirë për këtë qëllim. Vetitë antioksiduese do t’i mundësojë motorit të mbajë një temperaturë ideale të funksionimit.

  1. Nuk kontrolloni nën makinë.

Çdo pjesë e makinës sonë është e rëndësishme, si ato që shihen ashtu edhe ato që nuk i shohim. Pluhuri i tepërt, uji, kripa, rëra, ndër të tjera, mund të bëjnë që makina juaj të fillojë të shfaqë konsumim të parakohshëm në pjesën e poshtme të saj.

Sigurohuni që të përdorni lubrifikantë dhe mbrojtës të veçantë në këtë zonë që do të ndihmojnë në largimin e pluhurit dhe lagështisë.

  1. Nuk e mbroni makinën nga moti.

Nuk është gjithmonë e mundur të mbash një makinë në ambiente të mbyllura të mbrojtura nga rrezet UV, shiu etj. Këshillohet përdorimi i mbulesave që lejojnë ajrin të kalojë dhe mbrojnë makinën nga agjentët e jashtëm. Kjo do të parandalojë njollat ​​në bojë dhe njollat në brendësi të makinës suaj, duke e mbajtur atë të duket e re për më gjatë.

  1. Përdorni pastruesit e xhamit shtëpiak për pastrimin e xhamave të makinës.

Shumica e pastruesvepër xhama në shtëpi përmbajnë amoniak dhe ky kimikat është i dëmshëm për pjesë të ndryshme të makinës. Këshillohet përdorimi i produkteve të projektuara posaçërisht për automobila, si dhe pëlhura me mikrofibër që supozohet të përdoren vetëm për këtë qëllim. Së fundi, përdorimi i ujit të distiluar do t’ju ndihmojë të shmangni praninë e mineraleve që mund të gërvishtin xhamat e makinës suaj.

  1. Nuk e përdorni makinën për një kohë të gjatë

Në disa rrethana, është e nevojshme të lini makinën pa lëvizur për një periudhë kohore. Lëvizja është e rëndësishme për mjetet ashtu si për trupin tuaj.Nëse planifikoni të dilni dhe e dini se nuk do ta përdorni makinën tuaj për më shumë se një muaj, më e mira që mund të bëni është t’ia lini çelësin dikujt që ta ndezë.

  1. Dëshira për të kursyer para ju bën të blini një bateri të lirë

Ndonjëherë, përpjekja për të kursyer para në mirëmbajtjen e makinës mund t’ju kushtojë më shtrenjtë. Një shembull shumë i zakonshëm i kësaj është bateria. Njerëzit shpesh mendojnë se mund të blejnë atë më të lirën, por rekomandohet që të blini atë të duhurën, një bateri nga një markë e mirë. Edhe nëse janë pak më të shtrenjta, ato do të ndjekin rekomandimet e sakta nga prodhuesi i makinës suaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here