Megjithë përparimet që ka bërë shkenca, ka ende pjesë të reja të trupit që po zbulojmë, të tilla si organet që prodhojnë pështymë, të cilat u panë vetëm kohët e fundit.

Ka shumë tipare të trupit të njeriut që gjenden vetëm në një numër të vogël njerëzish, duke dëshmuar se trupat tanë janë vërtet unik.

Një uvulë e ndarë

Copa e mishit që varet në pjesën e pasme të fytit tonë quhet uvula dhe shërben për funksionin e rëndësishëm për të na ndihmuar të hamë dhe të pimë. Megjithatë, 2% e popullsisë ka shfaqjen e rrallë të një uvule të dendur ose të ndarë. E njohur si një uvula bifid, ajo shpesh është e trashëguar dhe mund të rezultojë në vështirësi në tretjen e ushqimit dhe të folurit. Për rastet më të rënda rekomandohet terapi ose kirurgji.

Shije shtesë

Disa njerëz lindin me më shumë shije sesa njerëzit e zakonshëm dhe quhen supershijues. Njerëzit e lindur me këtë aftësi janë të ndjeshëm ndaj shijeve të hidhura të ushqimeve si kafeja, çokollata, brokoli, etj. Rreth 25% e popullsisë ka lindur me këtë aftësi dhe gratë kanë më shumë gjasa të jenë supershijuese sesa burrat.

Gishtat e dorës dhe gishtat e këmbës pa thonj

Të imagjinojmë veten pa thonjtë e duarve dhe këmbëve është një mendim i frikshëm, por disa njerëz lindin të tillë. Anonychia congenita është një gjendje e rrallë që rezulton në një person që lind pa thonj të duarve dhe këmbëve. Megjithatë, kjo gjendje nuk ndikon në shëndetin e tyre në asnjë mënyrë, dhe nganjëherë mungojnë vetëm disa thonj të këmbëve ose të duarve.

Kockat e pathyeshme

Një numër shumë i vogël njerëzish kanë kocka jashtëzakonisht të dendura. Ky mutacion gjenetik, i quajtur LRP5, u zbulua pasi një burrë i mbijetoi një aksidenti automobilistik pa lëndime në vitin 1994. Njerëzit me këtë gjendje kanë kocka që janë rezistente ndaj thyerjes dhe madje mund të zëvendësojnë mineralet e vjetra të kockave në përgjigje të kërkesave të reja funksionale gjithashtu.

Një vrimë e vogël pranë veshit

Një dukuri e çuditshme në trupin e njeriut që disa njerëz mund të kenë është një vrimë e vogël pranë veshit. E njohur si një gropë preaurikulare, kjo është kryesisht e padëmshme dhe nuk ka ndonjë qëllim të veçantë.

Perceptimi i më shumë ngjyrave

Njerëzit me tetrakromaci kanë aftësinë e rrallë për të parë ngjyra shtesë. Të gjithë ne kemi fotoreceptorë në sytë tanë që na ndihmojnë të shohim dritën dhe ngjyrat.

Një person mesatar mund të shohë ngjyrat vetëm përmes 3 fotoreceptorëve, përkatësisht blu, jeshile dhe të kuqe. Por njerëzit me këtë gjendje mund të shohin deri në 4. Gratë kanë më shumë gjasa të kenë këtë gjendje, dhe rreth 12% e tyre e kanë këtë shtesë.

Erë e vazhdueshme e trupit

© EugeneEdge / shutterstock.com

Era e vazhdueshme e trupit, e njohur gjithashtu si trimetilaminuria, është një gjendje e rrallë me vetëm rreth 100 raste të raportuara. Trupi i njeriut përmban një kimikat të quajtur trimetilaminë, i cili ka një erë peshku. Ndërsa metabolizmi i një personi mesatar është në gjendje ta përpunojë lehtësisht këtë kimikat, trupat e disa njerëzve nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë. Kjo rezulton në grumbullimin e kimikateve në trupin e një personi dhe lëshimin e një erë peshku përmes djersës ose frymëmarrjes së tyre.

Rritja e tepërt e qimeve

Ujqërit janë vetëm diçka për të cilën dëgjojmë në histori të frikshme, por kjo gjendje do t’ju bëjë të besoni se ata ekzistojnë në jetën reale. I njohur gjithashtu si sindroma e ujkut, hipertrikoza është rritja e tepërt e qimeve në të gjithë trupin e një personi. Është kaq e rrallë që vetëm 50 raste janë dokumentuar ndonjëherë. Shkaqet e kësaj nuk janë të njohura mirë, por shpesh ndodh në familje dhe mund të jetë i pranishëm në lindje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here