Venat tona përfaqësojnë një sistem të mençur, përmes të cilit valvuleet kryejnë funksionin e rëndësishëm të dërgimit të gj akut nga trupi në zemër. Normalisht, ne nuk mendojmë shumë për venaat derisa të vërejmë se ato janë shfaqur në lëkurën tonë.

Nëse venat tuaja bëhen të dukshme dhe nuk po e dini pse ka ndodhur kjo, mos u brengosni. Venat e dukshme nganjëherë mund të na tregojnë për probleeme të ndryshme shëndetësore, por në shumë raste, ato kanë arsye natyrale pse dalin dhe nuk janë të rrezi ikshmee për shëndetin. Ne i kemi studiuar situatat pse venat bëhen më të dukshme dhe kjo ështtë ajo çfarë kemii mësuar.

Venat e dukshme mund të jenë normale për llojin tuaj të lëkurës

Specialistët e venaave thonë se njerëzit me lëkurë të çelët kanë më shumë gjasa të kenë venaa të dukshme sesa ata me tone më të errëta të lëkurës. Lëkura e hollë mund të jetë gjithashtu arsye. Duke u plakur, shtresa e dhjamiit nën lëkurë bëhet më e hollë. Kjo është arsyeja pse njerëzit e moshuar kanë vena të dukshme në duart e tyre, këmbët dhe pjesëtt e tjera të trupit.

Venat mund të bëhen të dukshme pas stërvitjeve

Dalja e venave gjatë stërvitjeve është normale. Kur stërvittenii, muskujt punojnë, fryhen dhe i shtyjnnë venaat drejt sipërfaqes së lëkurës duke i bërë më të dukshme. Pas stërvittjevee, muskujt tërhiqen dhe venaat bëhen më pak të dukshme.

Grave mund t’iu dalin venaat gjatë shtatzënisë

Venaat e dukshme janë një probleem që shumë gra shtatzëna e kanë dhe nuk keni arsye pse të brengoseni për këtë. Vëlliimi i gj akut të një gruaje shtatzënë është më i lartë sesa i një gruaje joshtatzënë, dhe kësisoj venaat thjeshtë provojnë të përshtaten me sasinë e madhe të gj akut. Rrjeti i venaave punon gjatë gjithë kohës për të transportuar vëlliimin e rritur të gj akut përreth trupit të gruas shtatzënë për të ushqyer fetusin. Nëse përjetoni vena të dukshme gjatë shtatzënisë, por nuk i keni pasur kurrë më parë, atëherë me gjasë ato do të zhdukkeen pas lindjes.

Ka raste kur venaat e dukshme janë arsye për t’u kontroolluar tek mjeku

Siç ju treguam më lartë, në shumicën e rasteve venaat e dukshme janë normale dhe të shëndetshme dhe nuk ka nevojë të brengoseni. Megjithatë, nëse venaat e dukshme shoqërohen me simpttoma të tjera si dhiimbjee gjoksii, shkurtiim frymëmarrjeje, ulceera afër veenave ose veena të ënjtuura, duhet të shkoni tek mjeku.

Këto simpttoma mund të shkaktohen nga probleeme shëndetësore si venaat me variice, trombboflebiiti dhe sëmunddjee të tjera të veenave, dhe këto simptoma nuk duhet të injoroohenn pastaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here