Shkruan: Hamit Shala
Te dashur lexues ju njohim me Historinë e pa thëne e te len ne harrës te katër Kaçakve nga fshati Ostec i qytetit heroik shqiptar Manastirit. Kjo histori te dashur lexues pothuajse është ne humbje ne literaturat tona historike e folklorike mirëpo ne gazetat e pushteti te atëhershëm dhe ne raportet e tyre policore mbetet si ngjarja dhe disfata me e madhe atyre kohëve nga faktori shqiptar.
Ngjarja fillon ne vitin 1925 ku tani pjesa me e madhe e trojeve shqiptare kishin mbetur jashtë shtetit shqiptar te 1912 dhe këto treva shumica do qëndronin nen pushtimin dhe administrimin e pushtuesve sllav gjegjësisht Mbretris Serbo-Kroato-Sllovene mirëpo shqiptaret po bënin çdo gjë për mos te mbetur nen sundimin dhe okupimin e kësaj mbretërie qe tashme ishte vetëm duke u forcuar pozicionimin e vet . Shumë te vështire te shihnin çetniket Serb ne trojet e tyre e kishin edhe Seferi Ramadani Lumani dhe Zekmani vllezer qe mbanin mbiemrin Stafaj te revoltuar dhe te shqetësuar me atë qe po ndodhte ne trojet e tyre stërgjyshore ata marrin armët dhe se bashku me shumë miq shoke e bashkëpunëtor te tjerë marrin malin dhe dalin te vrasin ushtar te kësaj mbretërie famëkeqe për shqiptaret pra me fjalinë e popullit këta vëllezër dalin Kaçak me qëllimin e vetëm për sa te jen gjallë dhe do frymojnë ne ato treva asnjë ushtar i kësaj mbretëri nuk do mbes i gjallë ne fshatin Ostec e ne qytetin e Manastirit për ketë ishin besatuar midis vete me shok me besën e shqiptarit kështu edhe ndodhi shume oficer ushtar e polic te rendomet gjenden përditë te vdekur ne pjesë te ndryshme te qyteti te Manastirit e te fshatit Ostec ne përgjithësi autori i këtyre sulmeve ende nuk dihet por ai i kishte ven friken ne palce madje ne raporte policore te forcave sllave te asaj kohe thuhej se numri me i madh i ushtarve dhe funksionareve te mbretëris po gjenin vdekje ne rethin e Manastirit madje gazeta serbe Nezavisne Dnevne Novine ne vitin 1927 i kishte kushtuar një telegram informues ne buletini e lajmeve mbretërore me titullin : Varri Masiv i Ushtarve Manastiri
Informimi i popullatës me këto aksione te vëllezërve Stafaja me shoke bënte qe edhe ne odat e asokohshme te ju kushtoheshin kënge heronjve ne ardhje për fat te keq pas gjithë interesimit tim personale qe te gjej ndonjë kengë si duket janë harruar madje kjo histori mbanë 100 e me shumë vite ne harrës .Ndërkohe Mbretëria ishte ven ne qendër te kritikave nga mediet e funksionaret e atyre kohëve sa qe detyrohet te vendos shpërblim për çdo informacion qe mund ti shpije te ky grup natyrisht edhe dërgohen hetues dhe forca me te mëdha policore pas disa ditësh dikush nga shpinte shqiptare qe kishte qen edhe shok I tyre forcat e mbretëri alarmohen dhe nga Beogradi thërrasin përforcime për rrethimin e fshati Oste madje ne ketë aksion merren ushtaret me te shkathet te mbretëri se asaj kohe sepse viktimat e shumta qe kishin shkaktuar forcave sllave kishin qen te mëdha ne fundin e viti 1927 forca te mëdha sllave shkojnë dhe rrethojnë fshatin Oste qellim te arrestoni çdo njeri te mundshëm qe I shpien te kaçaket pasi kishin frik se nuk mund ti gjenin ne shtëpi kaçaket pas rrethimit vendosen te trokasin ne çdo shtëpi e vend duke i rrahur burrat gratë te rinjeh qe te ju japin një informate se ku po ndodhen kaçaket ndërsa presioni dhe dhuna po rritet ndaj popullsisë se pafajshme te Ostecit dikush nga farefisi i vëllezërve Stafa tregon se ata ndodhen dhjetëra kilometra larg ne qytetin e Manastirit ne shtepin e tezes se tyre pas qe lajmin e morën drejtojnë 200 ushtare ne arrestimin e 4 Kaçakëve ne shtepin e tezes se tyre dhe ne fshatin Ostec vendosin te lejnë 300 ushtare ne mundësi qe I gjithë fshati te jetë I mbuluar dhe asnjë shoke mos mund te ju bashkohet 200 ushtaret sllav mbërrijnë te shtëpia e rrethojnë dhe te zoti te shtëpisë I thonë qe ta dorëzoj mysafiret i zotit i shtëpisë i zoti i shtëpisë del ne dritare dhe refuzon ushtaret e mbretëri e vrasin dhe fillojnë te shtëna marramendës e luftimet jashtë zakonshme katër vëllezërit e bashkuar e nga pikat e shtëpisë gjuajnë drejt ushtrave sllav ne luftime nga mbrëmja deri ne mëngjes nga këto luftime 4 vëllezërit vrasin me disa shoke qe kishin arrit me dal nga rrethi policor i Ostecit vrasin rreth 180 ushtar te mbretris sllave duke i len 20 ushtare te cilët te tronditur nga ndodhia lëshojnë armët e ikun duke bërtitur ne atë shtëpi duhet te kenë qen 400 Kaçak jo kater ndaje ky bilanc i pa menduar i forcave serbe kishte edhe disavantazhet kundrejt vëllezërve Stafaj siç na transmetohet nga te paret Ramadani dhe Lumani mbijetojnë, Lumani i plagosur, kurse Ramadani , i pa prekur, Ramadani kalon në Shqipëri, dhe 9 ushtar shqiptar shokët këtyre vëllezërve prapë do ishte gazeta serbe e mbretëri Novine e cila tashme ne balline e saj do bënte ketë titull 4 Kriminelet shqiptare ikën por me vete na marrin 180 ushtare bilanc dhe statisitik e pa priture edhe mbretëri do vihej ne siklet nga ky aksion atëherë mbretëri ne shenje hakmarrje dhe frike ndaj familjes e farefisit te këtyre vëllezërve komandanti i asajkohe Ljubomir Marić ne Beograd leshoin një urdhër mos te vritet asnjë I kësaj familje ama atë gjithë te dëbohen ne Shqipëri dhe varret e kësaj familje te shemben e te largohen sikur skane ekzistuare kurrë shumë familje detyrohen te dalin nga trojet e tyre arsyeja pse forcat sllave nuk deshifroni te mbysin askënd ishte se kishin frik se nëse vrajne ndoke nga fisi tyre do nxisin dhe prape nga ky fis do hakmerresh ndaj tyre kjo ngjarje është nder ngjarjet me sublime e me patriotike te asaj kohe ne atë trevë etnike e historike shqiptare është tmerri e turpi I sotëm qe histori te tilla si kjo e shumë te tjera qe janë te vërteta e qe njehen nga armiket mos ti zbulojmë e transmetojmë te te rinjet tanë këto janë ngjarjet burimet e frymëzimet për breza qe kaluan dhe po kalojnë nder braza këto ngjarje janë te mirëfillta patriotike e kombëtare qe kishin nje ideal te vetëm pamvaresin dhe dëbimin e pushtuesve

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here