Pasi zbuloi imazhin më të thellë të Universit, James Webb duket se po thyen rekorde.

Sipas imazheve të para, teleskopi hapësinor duhet të ketë gjetur galaktikën më të largët.

James Webb vazhdon të na befasojë. Vetëm një javë pasi u zbuluan imazhet e para nga teleskopi hapësinor, ai mund të ketë gjetur tashmë galaktikën më të largët të vëzhguar ndonjëherë, e cila ekzistonte 13.5 miliardë vjet më parë. I quajtur GLASS-z13, na duket sikur ishte rreth 300 milionë vjet pas Big Bengut, 100 milionë vjet më i ri se rekordi i mëparshëm i vëzhguar thotë, Rohan Naidu, nga Qendra për Astrofizikën e Harvardit.

Për kujtesë, në astronomi , të shohësh larg është si të kthehesh pas në kohë. Dritës së diellit , për shembull, duhen tetë minuta për të arritur tek ne, kështu që ne e shohim atë siç ishte tetë minuta më parë. Duke parë sa më shumë që të jetë e mundur, ne mund ta perceptojmë dritën ashtu siç është emetuar miliarda vjet më parë. Drita e kësaj galaktike u emetua kështu 13.5 miliardë vjet më parë, mbështet studiuesi i Harvardit, autor i analizave rreth vëzhgimeve të para të James Webb.

Ky studim, i botuar si një “preprint” për komunitetin e ekspertëve, ende nuk është rishikuar nga kolegët. Megjithatë, ai është dorëzuar në një revistë shkencore për botim të ardhshëm, tha Rohan Naidu.

Por shkencëtarët janë të sigurt: ” Të dhënat në astronomi po lëkunden,” shkroi në Twitter Thomas Zurbuchen, administrator i NASA-s përgjegjës për shkencën. “Unë priren të duartrokas vetëm rezultatet shkencore të rishikuara nga kolegët. Por kjo është shumë premtuese!” , ai shtoi. Një ekip tjetër hulumtues gjithashtu përfundoi me të njëjtat rezultate, sipas Rohan Naidu, gjë që i jep atij “besim”.

Një nga misionet kryesore të James Webb, më i fuqishmi i projektuar ndonjëherë, është vëzhgimi i galaktikave të para të formuara pas Big Bengut, i cili ndodhi 13.8 miliardë vjet më parë. Për ta bërë këtë, teleskopi përdor infra të kuqe. Sepse drita e emetuar nga objektet më të vjetra është shtrirë dhe “skuqur” gjatë rrugës, por për këtë arsye nuk është e dukshme për syrin e njeriut. Për të marrë më pas një imazh të kësaj galaktike, të dhënat janë “përkthyer” në spektrin e dukshëm dhe funksionon: galaktika, këtu, shfaqet si një formë rrethore e kuqe dhe e bardhë në qendër të saj. Një pikë e paqartë në pafundësinë e kozmosit.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1549780839772217345&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.syri.net%2Fmistere%2F521266%2Fteleskopi-james-webb-mund-te-kete-zbuluar-galaktiken-me-te-larget-te-vezhguar-ndonjehere%2F&sessionId=d502c9d744ee18eb33713d4c1704e5f5f1a1bff6&theme=light&widgetsVersion=6da0b7085cc99%3A1658260301864&width=550px

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here