6.1 C
Pristina
Tuesday, June 28, 2022
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Një studim i ri me ADN nga Iliria romake

Një studim i ri me ADN nga Iliria romake

Studimi i ri quhet “Stable population structure in Europe since the Iron Age, despite high mobility” dhe tani është në proces recense. Ndërsa pritet publikimi përfundimtar, autorët kanë bërë publike të dhënat nga eshtrat e lashta, përfshirë rezultate nga Sllovenia, Kroacia, Serbia e Mali i Zi, kryesisht nga periudha romake.
Bie në sy shfaqja e E-V13 në disa eshtra nga Kroacia, pasi këto janë rezultatet më të vjetra të E-V13 në Ballkan deri tani. J2b-L283 vazhdon të gjendet dendur në trevat ilire, tani edhe në Mal të Zi, ku del dega J2b-L283>Z631>Z1043, që gjendet edhe ndër shqiptarë sot. Ndër rezultatet e tjera ishin disa rezultate të haplogrupit G2-L497 dhe J2a-M410 që po ashtu gjenden ndër shqiptarë sot, edhe pse janë të rralla. Nga haplogrupi R1b, shumica e rezultateve i takojnë degës R1b-L51, kurse një rezultat nga Sllovenia ishte R1b-Z2103>Z2110. Më poshtë mund të gjeni listën e rezultateve sipas shtetit:
Mal i Zi:
J2b-L283>Z631>Z1043
J2b-L283>CTS6190 (rezultat nga Mesjeta)
Serbi:
I1-M253>A11380
E-V13>Y178966
R1a-M417>Z93>Y52
J2b-L283>Z585
R1b-L51>BY157588
I2-M223>L701>Y41633
Kroaci:
E-V13>Y30977
E-V13>BY4642
R1b-L51>U152>FGC22516
R1b-L51>U152>Y3140
J2b-L283>Z631>Z1043
J2a-M410>L581>Y3143
J2a-M410>Y154988
G-M201>P303>S18765
G-M201>L497
I1-M253
E-V22
E-M123>E-Y16161
Slloveni:
R1b-Z2103>Z2110>Y39302
Pra janë shfaqur në këtë studim shumica e haplogrupeve të shqiptarëve, por degëzime relativisht të rralla të tyre. Ka mundësi linja edhe më të shpeshta të sotshme do të shfaqen pasi të analizohen edhe eshtra nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia perëndimore, por ndoshta edhe një numër më i madh nga Bosnja dhe Mali i Zi.
Pritet që nga ky studim të dalin edhe disa rezultate të tjera, ndër të cilat një nga zona e Nishit, përsëri nga periudha romake. Ndërkohë të gjitha rezultatet e mësipërme dhe në pëgjithësi të gjitha rezultatet e lashta ballkanike prej para 5000 vjetësh deri sot, mund t’i gjeni në hartën tonë këtu: https://www.google.com/maps/d/u/1/edit…
Artikulli i plotë: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.05.15.491973v1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Si do të evoluojë pandemia gjatë 5 viteve të ardhshme?

Pandemia e Covid-19 nuk ka përfunduar ende. Ne e dimë se çfarë ka ndodhur vitet e fundit. Po çfarë do të ndodhë...

Britania e Madhe jep alarmin: Bota rrezikohet nga “Sëmundja X”, e ngjashme me “Vdekjen e Zezë”

Mediat britanike kanë dhënë alarmin se një virus i ri, i quajtur “Sëmundja X” mund të mbërrijë në Mbretërinë e Bashkuar nga...

A ra Kostandinopoja sepse dikush harroi të mbyllte portën e qytetit?

Për më shumë se 1000 vjet, Kostandinopoja i rezistoi sulmeve të pafundme të dështuara. Kryeqyteti i Perandorisë Bizantine, i njohur ndryshe si...

Recent Comments