Një ekip shkencëtarësh kanë zbuluar vizatime masive vendase amerikane, të cilat mbetën të padukshme në një shpellë në Alabama për më shumë se 1000 vjet.

Ky është konsideruar si arti më i madh i shpellave i zbuluar ndonjëherë në Amerikën e Veriut.

Arti që u zbulua ishte praktikisht i padukshëm derisa studiuesit hetuan shpellën dhe përdorën skanime 3D për të zbuluar veprat.

Jan F. Simek, një profesor i shquar i shkencës në Universitetin e Tenesit, Knoxville, dhe një ekip studiuesish fillimisht u ndeshën me vizatimet ndërsa punonin për dokumentimin e brendësisë së shpellës në vitin 2017. Më vonë ata vijuan me procesin e fotogrametrisë që përfshin marrjen e mijëra fotove për të krijuar një model 3D të diçkaje.

Gjatë dy muajve të punës në terren, ekipi bëri 16,000 fotografi.

Përdorimi i fotogrametrisë në këtë shpellë dhe në vende të tjera mund të ndryshojë mënyrën se si shkencëtarët zbulojnë dhe kuptojnë artin e shpellave vendase të Amerikës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here