6.1 C
Pristina
Friday, July 1, 2022
Home KULTURË Gjenerali më i mirë i njerëzimit!

Gjenerali më i mirë i njerëzimit!

Sipas burimeve historike, mesatarisht Ushtria e Gjergj Kastriotit, vrau mbi 150.000 ushtarë osman, prej tyre vetë Gjergj Kastrioti në beteja vrau mbi 3000 ushtarë osman. Ushtria e Gjergj Kastriotit kishte Gardën Pretoriane me 5.000 djem më të ushtruar për kohën dhe me ushtrinë “ushtar për oxhak” që ishin deri 15.000 ushtar. Në çdo betejë 1ushtarë Shqipëtarë luftonte përballë 8 deri 300 ushtarë osman!
-Beteja e Torviollit (22.000 ushtarë osman të vrarë) dhe disa mijëra robër lufte;
-Beteja e parë e Mokrës (1500-1800 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Otonetës (5000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e parë e Oranikut (3000 ushtarë osman të vrarë);
-Rrethimi i Svetigradit (20.000-22.000 ushtarë osman të vrarë);
-Rrethimi i parë i Krujës (20.000-25.000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Modriçit (7000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e parë e Meçadit (7000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Pollogut (3000-3500 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Beratit (500 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e dytë e Oranikut (500 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Albulenës (30.000 ushtarë osman të vrarë) dhe 15.000 robër lufte;
-Beteja e dytë e Mokrës (4000 – 6000 ushtarë osman të vrarë);
-Fushata e Skenderbeut në Maqedoni (12.000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Ohrit (10.000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e parë e Vaikalit (4800-5000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e dytë e Meçadit (7000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e dytë e Vaikalit (6000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja e Kasharit (25.000-27.000 ushtarë osman të vrarë);
-Rrethimi i dytë i Krujës (2500 deri në 4000 ushtar osmanë të vrarë);
-Rrethimi i tretë i Krujës (3500 ushtarë osman të vrarë);
-Rrethimi i Shkodrës (20.000 ushtarë osman të vrarë);
-Beteja Shqiptare kundër Osmano/Venecianët (2500 ushtarë osman të vrarë dhe 600-800 ushtarë venecianë të vrarë);
Fushatata në Napoli( rreth 1800 armiqë);
Fushata ndëshkuese kundër Brankoviqit (mbretit serb), disa qindra deri në 1500 serb.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Teknologjia e re ushtarake izraelite – forcat speciale mund të shohin edhe përmes mureve

Teknologjia e re ushtarake izraelite u jep mundësinë forcave speciale të zbulojnë objekte dhe njerëz edhe pas mureve duke përdorur një algoritëm...

Identiteti dardan është nyja kryesore e identitetit shqiptar

Shkruan: Teuta RekaVirgjili thotë për ILIUM-in: “O Patria, o diuom domus Ilium dhe Incluta bello moenia Dardanidum” që do të thotë: “O...

Përsëritet historia e ‘Titaniku-t’/ Anija me 2000 persona përplaset me ajsbergun

Norvegji- Përsëritet historia e mbytjes së Titanikut, nmgjarje që ndodhi në vitin 1912. Së fundmi një anije lundrimi u përplas...

Më 1 korrik 1927 ndërroi jetë Qerime Radisheva e njohur si Shote Galica

Më 1 korrik 1927 ndërroi jetë Qerime Radisheva e njohur si Shote Galica. Ajo ka lindur në fshatin Radishevë të rajonit të...

Recent Comments