6.1 C
Pristina
Tuesday, May 17, 2022
Home SHKENCË/TECH Studimi: Një në pesë adoleshentë europianë vuan nga përdorimi i tepruar i...

Studimi: Një në pesë adoleshentë europianë vuan nga përdorimi i tepruar i videolojërave

Në Evropë, një në pesë fëmijë është në rrezik të lartë të lojërave problematike (rreth 20%); Ekspozimi ndaj fenomenit të djemve (30.8%) është tre herë më i lartë se ai i vajzave (9.4%), sipas studimit të Institutit të Fiziologjisë Klinike të Këshillit Kombëtar të Universitetit të Padovës (Unipd) dhe Universitetit Australian Flinders.

Sipas autorëve të studimit të cilët hetuan se si faktorët e çështjeve individuale, sociale dhe kontekstuale shoqërohen me një rrezik më të madh për adoleshentët evropianë të lojërave problematike (përdorimi i videolojërave), pra përdorimi i tepruar i videolojërave që mund të rrezikojnë shëndetin dhe të nxisin largimin nga shkolla.

Studimi analizoi të dhënat e 89 000 adoleshentëve midis moshës 15 dhe 16 vjeç, që banojnë në 30 vende evropiane.

“U zbulua gjithashtu se adoleshentët që banojnë në Danimarkë raportojnë nivelet më të ulëta të lojërave problematike (12%), ndërsa ata në Rumani raportojnë një perceptim më të madh të problemeve që lidhen me përdorimin e lojërave video (30.2%)”, shpjegon Sabrina Molinaro, studiuese dhe koordinatore e studimit.

Sfondi familjar dhe politikat kombëtare mund të ulin gjasat që adoleshentët të përjetojnë përdorimin problematik të videolojërave.

“Studimi tregon sesi prania e rregullave prindërore dhe mbështetja emocionale e familjes e mbrojnë adoleshencën nga përdorimi i tepruar dhe i shtrembëruar i videolojërave”, theksoi autori i studimit Alessio Vieno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Befasues, i fundit vizatim i Mikelanxhelos!

"CHRISTIE'S" Një vizatim i mahnitshëm, me dorën e Mikelanxhelos (1475-1564) është gjithashtu, i fundit që ka mbetur ende pronësi...

Kulla që bien, kulla që ngrihen

Nga: Ndue Dedaj Një nga humbjet e pak thyeshme të këtyre tridhjetë viteve, kanë qenë kullat e gurta autentike...

Ndërhyrje të paligjshme gjatë konservimit dhe restaurimit të Patriarkanës së Pejës (2006-2008)

Nga Jahja Drancolli Ndërhyrje të paligjshme gjatë konservimit dhe restaurimit të Patriarkanës së Pejës (2006-2008): Ndërhyrja në fasadën e...

Një Arkimandrit shqiptar, kreu i Manastirit Ortodoks të Deviçit në Drenicë nga fillimi i shekullit XX!

Nga Jahja Drancolli Mary Edith Durham (1863-1944), duke vizituar trojet e dikurshme të Dardanisë në fillim të shekullit XX,...

Recent Comments