Arkeologët kanë zbuluar nëntë gurë të gdhendur “shumë të rrallë” nga një gërmim në një nënstacion elektrik në Finstoaun, në Orknei, që daton rreth 4,000 vjet më parë.


Seria ‘e mahnitshme’ e gurëve e cila mund të jetë përdorur për të lidhur litarët e ankorimit dhe për të siguruar sigurimin e çatisë së një ndërtese, është e gjatë rreth 50 cm. Studiuesit e Qendrës Kërkimore të Orknei për Arkeologjinë (ORCA) u desh të gërmonin rreth 60 cm për të ekspozuar gurët.

Arkeologët e quajtën të parin që u zbulua ‘Finstown Fella’. Ato u gjetën të shpërndara rreth vatre brenda mbetjeve të strukturës që përmbajnë tre kista, (kuti të vogla arkivoli të ndërtuara me gurë) dhe një unazë të pjesshme të vrimave të mbushura me gurë të ngritur lart.

Tre nga figurat e gdhendura u gjetën të përfshira brenda strukturës së njërës nga vatrat ose themelet e një prej gurëve. Besohet se gurët mund të jenë përdorur për të siguruar litarë që do të ndihmonin në mbajtjen e çatisë së ndërtesës. Qëllimi i ndërtesës dhe si u përdor nga banorët e saj, megjithatë, mbetet një mister.

‘’Ky është një zbulim domethënës në Orknei dhe ndoshta në të gjithë Evropën Perëndimore’’ tha arkeologu Colin Richards nga Universiteti i Malësive dhe Ishujve. “Është shumë e rrallë të gjesh gjurmë të njerëzve parahistorikë në Orknei dhe kur gjenden, ata zakonisht janë individualë ose në grupe shumë të vogla.” “Nëse ato janë gurë, të gjesh nëntë gurë brenda një strukture është shumë emocionuese”.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga Daily Mail

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here