6.1 C
Pristina
Sunday, January 23, 2022
Home KËSHILLA Pse dhëmballët e mençurisë dalin kaq vonë? Sigurisht jo për të na...

Pse dhëmballët e mençurisë dalin kaq vonë? Sigurisht jo për të na bërë më të mençur

Hyrja e tyre në skenë i jep një mirëseardhje dhimbjes në jetën e të rriturve:

dhëmbët e mençurisë, të cilët zakonisht shpojnë mishrat e dhëmbëve midis moshës 16 dhe 25 vjeç, shfaqen shumë më vonë se dhëmbët e tjerë përfundimtarë. Pse?

Para së gjithash për arsye hapësire. Në mënyrë që ky rresht i tretë i dhëmballëve të hyjë në gojë, duhet të prisni që nofullat e poshtme dhe të sipërme të rriten mjaftueshëm: në ato të fëmijëve thjesht nuk ka vend.

Me kalimin e moshës, kockat e fytyrës shtrihen dhe krijohet hapësira për daljen e dhëmbëve të mençurisë, tashmë të pranishëm (“të përfshirë”) në mishrat e dhëmbëve.

Megjithatë, shpesh nofullat nuk rriten deri në atë pikë sa të sigurojnë një dalje pa dhimbje, gjë që nuk krijon probleme për dhëmbët e tjerë. Në këto raste, heqja e tyre është e nevojshme.

Dieta. Paraardhësit tanë parahistorikë duhej të përtypnin mish të fortë, rrënjë, perime të papërpunuara dhe fruta të thata, ushqime të forta që stimulonin një rritje të konsiderueshme të nofullës.

Ndërsa dietat moderne bazohen kryesisht në ushqime të buta që janë të lehta për t’u kafshuar: kjo është arsyeja pse kockat e gojës shpesh nuk zhvillohen në potencialin e tyre të plotë sot.

Një arsye tjetër për shfaqjen e vonshme të molarëve të tretë është dobia e tyre. Njeriu është primat dhe si i tillë ka gjenet për të zhvilluar dhëmbët e mençurisë, por ai nuk ka aq shumë nevojë për to sot.

Në të kaluarën ndodhte më shpesh humbja ose konsumimi i dhëmballëve të tjerë duke përtypur ushqim të fortë: dhëmbët e mençurisë përdoreshin si “këmbë”.

Sot është më e vështirë për të zëvendësuar dhëmballët e parë ose të dytë, por te ata që kanë humbur disa, dhëmballët e mençurisë janë programuar të dalin dhe të kryejnë atë funksion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Vitamina D mund të mbrojë trupin nga disa lloje të kancerit

Të pasurit e një niveli të ulët vitamine D mund të lidhet me një risk më të lartë për zhvillimin e disa...

Simbolet që përdori principata e Kastriotëve

NGA: GJON KEKA Në kuadër të simboleve të kombit tonë arbëror europian më i rëndësishëm është konsideruar simbili i Principatës...

Takimi me diktatorin Enver Hoxha e çoi në ekzekutim/Historia e trishtë e Sebiha Kasamatit

Marrëdhënia e grave me shkencën është karakterizuar gjithmonë nga një rrugë e përpjetë qoftë në sferën kulturore, qoftë në atë profesionale. Për...

Në gjurmët e alfabetit 500 vjeçar të shqipes te arbëreshët e Rusisë

Në jug të Rusisë është zbuluar një monument arkeologjik që dokumenton shkrimin e vjetër në gjuhën shqipe dhe kjo është e mahnitshme!

Recent Comments