6.1 C
Pristina
Thursday, September 16, 2021
Home KAFSHËT “Kafshët po ndryshojnë formë nga kríza klimatike”, sugjeron hulumtimi i fríkshëm

“Kafshët po ndryshojnë formë nga kríza klimatike”, sugjeron hulumtimi i fríkshëm

Një hulumtim i ri shkencor zbulon se kafshët me gják të ngrohtë po evoluojnë në sqepa, këmbë, veshë dhe bisht më të mëdhenj, ndërsa përpiqen të përshtaten me një planet më të ngrohtë.

Ngrohja globale po i shtyn kafshët drejt “ndryshimit të formës”, siç raporton Guardian …

Kafshët me gjak të ngrohtë po ndryshojnë fiziologjinë e tyre për t’u përshtatur me një klimë më të nxehtë, zbuluan shkencëtarët. Kjo përfshin marrjen e sqepave, këmbëve dhe veshëve më të mëdhenj për të rregulluar më mirë temperaturën e trupit të tyre.recommended byAMAZON TRADERInvesting Only $200 In Amazon Might Give You A Second IncomeLEARN MORE

Kur kafshët mbinxehen, zogjtë përdorin sqepat e tyre dhe gjitarët përdorin veshët për të shpërndarë ngrohtësinë. Disa krijesa në klimat më të ngrohta kanë evoluar historikisht për të pasur sqepa ose veshë më të mëdhenj për të hequr qafe nxehtësinë më lehtë. Këto dallime po bëhen më të theksuara me ngrohjen e klimës.

Nëse kafshët nuk arrijnë të kontrollojnë temperaturën e trupit të tyre, ato mund të mbinxehen dhe të vdèsin. Sqepat, të cilët nuk janë të mbuluar me pendë dhe për këtë arsye nuk janë të izoluar, janë një vend i shkëmbimit të konsiderueshëm të nxehtësisë, siç janë veshët, bishtat dhe këmbët tek gjitarët nëse nuk mbulohen me lesh.

Rishikimi, i botuar në revistën Trends in Ecology & Evolution, zbuloi se dallimet janë veçanërisht të theksuara tek zogjtë.

Autorja e studimit, Sara Ryding nga universiteti Deakin, një studiuese e shpendëve, tha: “Ndryshimi i formës nuk do të thotë që kafshët po përballen me ndryshimet klimatike dhe se gjithçka është në rregull.

“Thjesht do të thotë se ato po evoluojnë për të mbijetuar – por ne nuk jemi të sigurt se cilat janë pasojat e tjera ekologjike të këtyre ndryshimeve, ose nëse gjitha speciet janë të afta të ndryshojnë dhe mbijetojnë.”

Ndërsa shkencëtarët thonë se është e vështirë të përcaktohet prishja e klimës si shkaku i vetëm i ndryshimit të formës, është ajo që rastet e studiuara kanë të përbashkëta në të gjithë rajonet gjeografike dhe në një grup të larmishëm të specieve.

Shembujt përfshijnë disa lloje papagallësh australianë që kanë treguar një rritje prej 4-10% në madhësinë e kartëmonedhës që nga viti 1871, e lidhur pozitivisht me temperaturën e verës çdo vit.

Ndërkohë, hulumtimi mbi zogun karakteristik me sy të errët të Amerikës së Veriut, një lloj zogu i vogël këngëtar, tregoi një lidhje midis rritjes ekstreme të temperaturës afatshkurtër në mjedise të ftohta.

Hulumtuesit gjithashtu kanë raportuar rritje të gjatësisë së bishtit tek minjtë e drurit, dhe madhësia e bishtit dhe këmbës rritet tek lakuriqët “shigjetat e maskuara”. Lakuriqët në klimat e ngrohta u treguan se kishin rritur madhësinë e krahëve.

Gazeta argumenton se ndryshimi i formave ka të ngjarë të vazhdojë ndërsa klima bëhet më e ngrohtë. Aty thuhet: “Temperaturat e rritura të lidhura me ndryshimin e klimës ka të ngjarë të ndikojnë, ndër të tjera, në kërkesat termorregulluese të vendosura për kafshët.

“Rritja e temperaturave të përjetuara si pjesë e ndryshimit të klimës mund të jetë përzgjedhja e shtojcave më të mëdha që lehtësojnë shpërndarjen efikase të nxehtësisë ose rezultojnë në zbutjen e përzgjedhjes për shtojca të vogla përmes të cilave nxehtësia e trupit mund të humbasë në mënyrë të dëmshme në klimat e ftohta.”

Megjithëse ndryshimet janë të vogla, Ryding tha se mund të ndryshojë ndërsa planeti bëhet më i nxehtë.

“Rritjet në madhësinë e shtojcës që shohim deri më tani janë mjaft të vogla – më pak se 10% – kështu që ndryshimet nuk ka gjasa të jenë menjëherë të dukshme,” tha ajo. “Sidoqoftë, shtojcat e spikatura si veshët parashikohen të rriten, kështu që ne mund të përfundojmë me një Dumbo të drejtpërdrejtë në të ardhmen jo shumë të largët.”

Ryding synon të hetojë ndryshimin e formës së shpendëve australianë nga skanimi 3D i ekzemplarëve të shpendëve muze nga 100 vitet e fundit për të parë se cilët zogj po ndryshojnë madhësinë e shtojcës për shkak të ndryshimit të klimës.

“Shumë herë kur ndryshimet klimatike diskutohen në mediat kryesore, njerëzit pyesin” a mund ta kapërcejnë njerëzit këtë? “, Ose” çfarë teknologjie mund ta zgjidhë këtë? “. Është koha për të kuptuar që kafshët gjithashtu duhet të përshtaten me këto ndryshime, por kjo po ndodh në një afat kohor shumë më të shkurtër sesa do të kishte ndodhur gjatë shumicës së kohës evolucionare, “tha Ryding.

Është e paqartë nëse këto ndryshime do të prekin kafshët në mënyra të tjera – për shembull, faturat më të mëdha mund të ndikojnë në mënyrën se si ushqehen zogjtë, diçka që shkencëtarët planifikojnë ta hulumtojnë në punën e ardhshme.
Burimi: The Guardian | Përktheu: GOTA NEWS ALBANIA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë...

Ja si dukej kalendari i lashtë Shqiptar

Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë...

Si e bëjnë bletët mjaltin?

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre të shurupit. 1. Mjalti...

Misteri/ Uji merr ngjyrën e gjákut ashtu siç përmendet edhe në Bibël

Në rajonin Biblik të Moabit në Jordani ka ndodhur një fenomen shumë i çuditshëm, teksa një pellg uji pranë Detit të Vdékur...

Recent Comments