6.1 C
Pristina
Thursday, September 16, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Çfarë ka qenë Xhizja?

Çfarë ka qenë Xhizja?

Xhizja ka qenë detyrim për kokë që vilej për llogari të shtetit osman vetëm nga shtetasit jomyslimanë të moshës 15-75 vjeç.

Xhizja ishte shprehje e politikës së diskriminimit që ndoqën osmanët ndaj shqiptarëve dhe popujve të tjerë të shtypur të Ballkanit. Ajo shërbeu si mjet shtrëngues për përhapjen e fesë islame te shqiptarët. Madhësia e saj ka ndryshuar kohë më kohë. Megjithëse xhizja u hoq zyrtarisht më 1856, ajo vazhdoi të vilej edhe në gjysmën e dytë të shek.XIX. U suprimua me shpalljen e Pavarësisë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë...

Ja si dukej kalendari i lashtë Shqiptar

Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë...

Si e bëjnë bletët mjaltin?

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre të shurupit. 1. Mjalti...

Misteri/ Uji merr ngjyrën e gjákut ashtu siç përmendet edhe në Bibël

Në rajonin Biblik të Moabit në Jordani ka ndodhur një fenomen shumë i çuditshëm, teksa një pellg uji pranë Detit të Vdékur...

Recent Comments