6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home RETROSPEKTIVË Gjurmët e qëndrimit të ushtrisë austro-hungareze në Pejë

Gjurmët e qëndrimit të ushtrisë austro-hungareze në Pejë

Për shkak të pozitës gjeografike dhe gjeopolitike në rajonin e Pejës kanë mbetur gjurmë të okupimit dhe qëndrimit të ushtrive dhe pushteteve të ndryshme, duke filluar prej atyre romake, bizantine, sllave, osmane e të tjera.

E në mesin e tyre janë edhe gjurmët e qëndrimit të ushtrisë së Perandorisë Austro-Hungareze nga dekadat e para të shekullit XX, shkruan Naser Ferri, në numrin e sotëm të Kohës Ditore.

Peja bie nën sundimin osman në vitin 1462 dhe me emrin Ipek njihej si qendër e sanxhakut me katër kazá (njësi administrative): të Pejës, Gjakovës, Gucisë dhe Beranës me në krye sanxhakbeun Mahmut Pasha Dukagjini.

Pas Kongresit të Berlinit, sidomos pas vitit 1903 (kur në Serbi erdhi në fron dinastia Karagjorgjeviq, e cila i kishte shkëputur lidhjet e mëhershme me Austro-Hungarinë dhe ishte lidhur me Rusinë) kishte ndërruar qëndrimi i fuqive të mëdha ndaj shqiptarëve, kështu që Austro-Hungaria, Italia, Gjermania ishin për një Shqipëri autonome, ndërsa Greqia, Franca, bashkë me Rusinë, Bullgarinë, Serbinë dhe Malin e Zi ishin për copëtimin dhe ndarjen e Shqipërisë etnike.

Në vitin 1911, Peja kishte qenë sanxhak i kategorisë së dytë brenda Vilajetit të Kosovës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments