6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Më 6 shtator 3114 para Krishtit filloi Kalendari Maya

Më 6 shtator 3114 para Krishtit filloi Kalendari Maya

Kalendari Maya

VOAL – Kalendari Maya është kalendari që u përdor edhe nga popujt e tjerë të Amerikës Qendrore (Aztekët dhe Toltekët).

Është një kalendar shumë i përpunuar, i bazuar në disa cikle me kohëzgjatje të ndryshme:

cikli i Tzolkin zgjati 260 ditë.

cikli Haab zgjati 360 ditë, plus “pesë ditë jashtë kohës”.

Numërimi i gjatë tregoi numrin e ditëve që nga fillimi i epokës Maya.

Cikli i Tzolkin

Tzolkin, 260 ditë i gjatë, ishte një kalendar fetar i bazuar në dy cikle më të shkurtër, një prej 13 ditësh dhe një tjetër prej 20.

Kombinimi i këtyre dy cikleve formoi një cikël prej 260 ditësh (13 × 20 = 260), cikli Tzolkin.

Çdo ditë të dy ciklet përparuan nga një. Cikli i parë që ndjek një sekuencë të numëruar nga 1 në 13. I dyti ndjek një sekuencë emrash: Ahau, Imix, Ik, Akbal, Kan, Chicchan, Cimi, Manik, Lamat, Muluc, Oc, Chuen, Eb, Ben, Ix, Burra, Cib, Caban, Etznab, Caunac.

Sekuenca që rezultoi ishte pra: 1 Ahau, 2 Imix, 3 Ik, 4 Akbal, etj. Kur arritëm në 13 Eb filluam të numëronim përsëri nga 1, por vazhdimi i emrave vazhdoi: 1 Ben, 2 Ix, 3 Burra, e kështu me radhë. Në të njëjtën mënyrë, sapo seria e emrave përfundoi me 7 Caunac, ne filluam përsëri nga Ahau pa rivendosur numrin: 8 Ahau, 9 Imix, 10 Ik, dhe kështu me radhë.

Kështu që ditët me të njëjtin emër nuk ndoqën njëra-tjetrën me një numërim progresiv, siç ndodh në kalendarët në të cilët ditët grupohen sipas muajve, por sipas pozicionit që zinin në ciklin 13-ditor, sekuenca ishte pra: 1, 8, 2, 9, 3, 10, 4, 11, 5, 12, 6, 13, 7.

Ditët me të njëjtin emër dhe të njëjtin numër më pas u rishfaqën pas një cikli të tërë Tzolkin, domethënë çdo 260 ditë (260 është shumëfishi më pak i zakonshëm midis 13 dhe 20).

Cikli Haab

Cikli 360-ditor Haab ishte një kalendar civil i lidhur me ciklin e stinëve.

Ai përbëhej nga 18 “muaj” prej 20 ditësh.

Muajt ​​kishin emrat e mëposhtëm: Pop, Uo, Zip, Zotz, Tzec, Xul, Yaxkin, Mol, Chen, Yax, Zac, Ceh, Mac, Kankin, Muan, Pax, Kayab, Cumku.

Këtyre iu shtuan 5 ditë të quajtura Uayeb, me të cilat u arrit kohëzgjatja prej 365 ditësh: këto 5 ditë u konsideruan veçanërisht për të ardhur keq.

Ditët e muajit u numëruan nga 0 në 19: Maya në fakt e dinte përdorimin e zeros, para se të përdorej në mënyrë të pavarur në Indi.

Datat e ciklit Haab dhe ato të ciklit Tzolkin u kthyen për t’iu përgjigjur njëra -tjetrës çdo 52 cikle Haab, të barabarta me 73 cikle Tzolkin, të barabarta me 18980 ditë: 18980 (52 vjet), është në fakt shumëfishi më pak i zakonshëm midis 365 dhe 260. Dita fillestare e kësaj periudhe ishte 4 Ahau (Tzolkin) 8 Cumku (Haab).

Numërimi i gjatë

Nuk ishte e zakonshme të numëroheshin “vitet” e ciklit Tzolkin ose të ciklit Haab. Në vend të kësaj, u përdor Lungo computo: një numërim progresiv i ditëve në një sistem të përzier të numërimit të pozicioneve bazuar në 13, 18 dhe 20. Pikërisht ishte një numër prej pesë “shifrash”: i pari (ai i “njësive”) bazuar më 20, e dyta (“dhjetëshat”) në bazën 18, e treta dhe e katërta përsëri në bazën 20, e pesta në bazën 13. Këto “shifra” shkruhen nga e majta në të djathtë, si për numrat arabë; në shënimin modern, numrat përkatës shkruhen të ndarë me pika, për shembull 12.19.13.7.18 (që korrespondon me 4 korrik 2006).

Cikli i plotë i numërimit të gjatë ishte pra 20 × 18 × 20 × 20 × 13 = 1,872,000 ditë (rreth 5125 vjet), dhe ishte një shumëfish i ciklit Tzolkin prej 260 ditësh. Katër shifrat e para u numëruan duke filluar nga 0 (pra e dyta varionte nga 0 në 17, të tjerat nga 0 në 19), e pesta në vend shkonte nga 1 në 13, me 13 që kishin funksionin zero. Dita e parë e numërimit të gjatë ishte 13.0.0.0.0, një datë e cila përsëritet më 21 Dhjetor 2012.

Njësia më e vogël e numërimit të gjatë ishte dita, e quajtur K’in.

Periudhat pas të cilave u përsërit çdo shifër kishin emrat e mëposhtëm:

20 ditë (shifra e parë): uinal

360 ditë (shifra e dytë, 18 × 20 = 360): tun

7 200 ditë (shifra e tretë, 20 × 360 = 7 200): k’atun

144,000 ditë (shifra e katërt, 20 × 7 200 = 144,000): b’ak’tun

shifra e pestë përsëritet pas ciklit të plotë 1 872 000 ditor (13 × 144 000 = 1 872 000).

Sipas Majave, çdo cikël i Numërimit të gjatë korrespondon me një epokë të botës; kalimi nga një epokë në tjetrën prandaj shënohet nga një ndryshim pozitiv i paraprirë nga ngjarje pak a shumë domethënëse. Cikli i katërt filloi më 11 gusht 3114 para Krishtit dhe përfundoi më 21 dhjetor 2012, data e fillimit të ciklit të ri.

Numërimi i gjatë i kalendarëve mesoamerikanë është baza e një besimi të Epokës së Re, i parashikuar së pari nga José Argüelles, se një kataklizëm duhet të kishte ndodhur më ose afër 21 dhjetorit 2012, një parashikim i konsideruar i gabuar nga studiuesit e zakonshëm. Të Majave të lashta, megjithatë u citua zakonisht në mediat e kulturës popullore si numri i vitit 2012.

Njësia më e vogël e numërimit të gjatë ishte dita, e quajtur K’in. Periudhat pas të cilave u përsërit çdo shifër kishin emrat e mëposhtëm: 20 ditë (shifra e parë): uinal 360 ditë (shifra e dytë, 18 × 20 = 360): tun 7 200 ditë (shifra e tretë, 20 × 360 = 7 200): k’atun 144,000 ditë (shifra e katërt, 20 × 7 200 = 144,000): b’ak’tun shifra e pestë përsëritet pas ciklit të plotë 1 872 000 ditor (13 × 144 000 = 1 872 000). Sipas Majave, çdo cikël i Numërimit të gjatë korrespondon me një epokë të botës; kalimi nga një epokë në tjetrën prandaj shënohet nga një ndryshim pozitiv i paraprirë nga ngjarje pak a shumë domethënëse. Cikli i katërt filloi më 11 gusht 3114 para Krishtit [2] dhe përfundoi më 21 dhjetor 2012, data e fillimit të ciklit të ri. Numërimi i gjatë i kalendarëve mesoamerikanë është baza e një besimi të Epokës së Re, i parashikuar së pari nga José Argüelles, se një kataklizëm duhet të kishte ndodhur më ose afër 21 dhjetorit 2012, një parashikim i konsideruar i gabuar nga studiuesit e zakonshëm. Të Majave të lashta, megjithatë u citua zakonisht në mediat e kulturës popullore si numri i vitit 2012. “Për Mayat e lashta, duhej të kishte një festë të madhe në fund të një cikli të tërë,” thotë Sandra Noble, drejtoresha ekzekutive e Fondacionit për Avancimin e Studimeve Mesoamerikane, Inc. në Crystal River, Florida. “Bërja e 21 Dhjetorit 2012 një Ditë Gjykimi ose një kohë ndryshimi kozmik,” thotë ai, “është një shpikje e plotë dhe një shans për shumë njerëz për të fituar”./Elida Buçpapaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments